top of page

Races toy: què cal saber

ANNA MENDIETA · Veterinària - Col. GI-891

Moltes vegades ens sorprenen les races gegants o XL perquè ens fan girar per mirar-les però també cal parlar de l'altre extrem, les races TOY o XS. Pel tipus de vida que portem, perquè no tothom té una vivenda gran o amb jardí, pel motiu que sigui, les races petites són de les que més veiem a la clínica i està bé que les coneguem una mica més a fons.

Què vol dir raça toy?

Les races petites són aquelles que en la seva edat adulta pesen menys de 10kg. Les toy serien les més petites d'aquest grup i normalment no passen de 3,5kg. Alguns exemples d'aquest grup podrien ser el chihuahua, pinscher, pomeranian, canitxtoy, etc.

Quines patologies tenen més freqüentment?

La veritat és que les patologies o problemes que tenen les races poden ser molt diferents en funció de la mida. Mentre que les races gegants pateixen molt del terç posterior i caminen amb dificultats o tenen més risc de tenir una torsió d'estómac, en el cas de les races petites veiem molts problemes bucodentals, 

Captura de pantalla (2).png

col·lapses traqueals, luxacions de ròtula o hipoglucèmies. Les hipoglucèmies les hem de tenir molt presents sobretot quan són cadells perquè són baixades de sucre o “pàjares” i poden ser molt greus. El fetge d'aquestes races no està desenvolupat del tot quan són cadells i això significa que no poden emmagatzemar reserves de sucre, per tant, una gastroenteritis severa o que s'oblidin de fer un àpat perquè estan cansats després de jugar és suficient per tenir una baixada de sucre.

Com detectarem que té una baixada de sucre?

Si la nostra mascota té una baixada de sucre veurem que camina tambalejant-se com si estés borratxa perquè està marejada i li falta energia i també estarà més quieta del normal, sense ganes de fer res. Si detectem aquest problema hem de donar-li aigua amb sucre, per exemple, i anar a un veterinari.

mendieta.PNG
bottom of page