top of page

Entrevista a JORDI SARGATAL I VICENS

REDACCIÓ ÈLIA PAGÈS · Periodista

Jordi Sargatal i Vicens Zoòleg.

Des de l’any 1972 es dedica a l’estudi de la natura, especialitzant-se en les aus, les zones humides i la gestió del territori en general

D'on neix la seva passió per la natura i l'ornitologia?

De petit ja em passava la vida a les quadres que tenia a Figueres el meu avi patern, que era tractant de cavalls. El meu pare tenia la casa decorada amb pintures i escultures de cavalls, o sigui que sempre he tingut els animals molt presents. Però el fet definitiu va ser el setembre del 1971, als 14 anys. Amb el meu avi havíem anat a pescar a la Muga, a Peralada, i mentre pescàvem es va parar un ocell blanc i molt esvelt al nostre costat. El meu avi no em va saber dir què era i només de tornar a Figueres vaig córrer cap a la biblioteca i vaig descobrir la “Guia de las Aves de España y Europa”, el famós Peterson, i vaig trobar aquell ocell, un martinet blanc. Sempre més he seguit els ocells. 

 

D'on i amb quin objectiu neix l'exposició El mar a l'horitzó?

El mar a l'horitzó és la segona exposició que es fa a la Fundació Mascort amb una part de les làmines de dues obres monumentals i úniques: el Handbook of the Birds of the World i el Handbook of the Mammals of the World, que tracten totes les espècies d'ocells i de mamífers del món. I tot això ha sortit de casa nostra, fruit d'una història preciosa. El 1981 conec Josep del Hoyo, el 1986 conec Ramon Mascort, i el 1989 s'alineen els astres i iniciem una història conjunta en crear Lynx Edicions, per fer possibles aquestes obresque, igual que l'exposició, tenen l'objectiu de conscienciar sobre la necessitat de conservar la meravellosa biodiversitat. 

Quins factors dificulten la conservació de la biodiversitat?

Són els mateixos que fa uns anys? Primer havia estat la caça o la pesca desmesurada, que encara hi són, però s'hi ha afegit la destrucció dels hàbitats i la contaminació per pesticides i pels gasos d'efecte hivernacle, que provoquen grans mortalitats. I ara el canvi climàtic, que ja és emergència climàtica.

Què suposa la col·laboració de la Fundació Mascort amb la Philippe Cousteau creant aquesta seu a l'Estartit?

La seu internacional de la Fundació Philippe Cousteau serà una realitat gràcies a la generositat de Ramon Mascort, que ha cedit els terrenys per fer possible el projecte, on esperem que fructifiquin totes les iniciatives de la FPC per ajudar a protegir els oceans.

 

Quin és per a vostè l'ocell més bonic del món?

Sempre he tingut una especial predilecció per les cigonyes, i he aconseguit observar les 20 espècies diferents que hi ha al món. A més, vaig poder criar una cigonya blanca, la famosa Guita, i puc dir que he estat pare d'una cigonya.

Captura de pantalla 2024-02-03 184258.png
Captura de pantalla 2024-02-03 184001.png
bottom of page