top of page

La disfàgia

SUSANNA TRIAS · Farmacèutica. Col·legiada núm. 1120

És la dificultat per desplaçar els aliments sòlids o líquids des de la boca cap a l'estómac de manera segura i eficaç.

i hi ha una alteració en aquest procés, en el que hi participen més de 30 músculs, la saliva o el que estem menjant o bevent pot arribar als pulmons. Les causes són l'envelliment, malalties com l'Alzheimer, el Parkinson, accident vascular cerebral, ELA… i també algun traumatisme, tumor, procés inflamatori... Pot produir complicacions respiratòries com una pneumònia per aspiració i també desnutrició i/o deshidratació.

Què podem notar?

Ennuegaments

Raspera i tos durant i després de menjar

Canvis en la veu

Baveig

Regurgitació pel nas o per la boca

Pèrdua de pes involuntària

Pics de febre de causa desconeguda

Durada excessiva del temps per menjar

Si creieu que vosaltres o algun familiar pot patir disfàgia cal consultar al metge per diagnosticarne el grau. Des de la farmàcia us podem ajudar donant consell nutricional per preparar una dieta de textura modificada, i recomanant hàbits d'higiene. També us indicarem quina és la millor manera d'administrar la medicació, doncs no totes les formes farmacèutiques es poden triturar o manipular.

1.PNG
bottom of page