Gallina de Piel Wines
ROCA DEL CRIT
2016 Empordà
Vi negre, 13,5%
Preu: 14,95 €

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis, Palafrugell |
645 803 295 | eva@elnou.cat | Dilluns a divendres 9h a 14h |

reportatge
Reportatge RAJOLERIA CAN MARC
REDACCIÓ I FOTOGRAFIES RAJOLERIA CAN MARC
250 anys fent rajoles manualment al Baix Empordà
La rajoleria Can Marc, de Regencós, és un negoci familiar que s'ha transmès generació rere generació on encara fan tot el procés manualment.

El passat mes de maig es va dur a terme l'acte de celebració dels 250 anys de la rajoleria can Marc de Regencós, al Baix Empordà. La celebració va comptar amb l'assistència de més de 180 persones.
Joan Ferrer Plana és mestre rajoler i alhora és el darrer representant d'aquesta rajoleria, que ha passat ininterrompudament de pares a fills durant generacions i que segueix produint els rajols de forma manual, un a un, d'acord amb les tècniques artesanes dels seus avantpas sats. Es tracta de la darrera rajoleria artesana que queda a Regencós, un municipi que, amb una població de 300 habitants, va concentrar en el passat fins a 23 forns de rajols.
Durant l'acte, Joan Ferrer va mostrar les diverses eines utilitzades per a l'elaboració dels rajols i va explicar els processos que permeten transformar el fang en un producte final de qualitat..
Treballem com ho feien els romans. Ajupits a terra, picant, retallant, plegant la peça... És un procés més llarg però de més qualitat.
També es va poder visitar el forn de llenya en el qual es fa la cocció de les peces i que cal mantenir encès durant dies, fent torns sense descans dia i nit. Seguidament es va projectar un documental amb imatges enregistrades a Can Marc pel mateix Joan Ferrer entre 1994 i 1996. Posteriorment la periodista Carmina Hereu va conduir una taula rodona que va comptar, a banda de Joan Ferrer, amb la participació de Carlos Serra, investigador i gran coneixedor de la història rajolera de Regencós i del forn de can Marc; i amb el ceramista Josep Matés, que col·labora habi tualment amb Joan Ferrer en diversos projec tes arreu de Catalunya. La celebració es va cloure amb un esmorzar tradicional a base de pa amb vi i sucre, pa amb vi i sal, i pa amb una rajola de xocolata (en imitació del rajol de fang).




