top of page

La importància de la proteïna a partir dels 45 anys

MARISA DORCA · Farmacèutica · Col·legiada núm. 2084

Quan pensem en la nostra salut, sovint ens centrem en dieta,qualitat del son o exercici físic. Dins de la dieta hi ha nutrient essencial que, a partir d'una certa edat, mereix una atenció especial꞉ la proteïna. En dones a partir dels 45 anys, assegurar un bon aport proteic és clau per mantenir la massa muscular i prevenirla sarcopènia,un procés natural de pèrdua de múscul associat a l'edat.

La sarcopènia és ladisminucióprogressivade la massa i la força muscular.Comença de manera silenciosa i pot passar desapercebuda fins que notem menys vitalitat, cansament o dificultat per realitzar activitats quotidianes. Aquest procés no només afecta la qualitat de vida, sinó que també pot augmentar el risc de caigudes i fractures.

 

Les proteïnes són els “maons”que construeixen i reparen els nostres músculs. Apartir dels 45 anys, la capacitat del cos per sintetitzar proteïnes disminueix, i per això és fona‑mental garantir-ne una aportació adequada.

 

‑Ajuda a conservar la massa muscular.

‑Contribueix a mantenirla força i l'energia.

‑ Afavoreix la recuperació després de l'activitat física.

‑Dona sensació de sacietat i ajuda a controlar el pes.

 

Encara que les necessitats exactes pode nvariar, es recomana que les dones a partir dels 45‑50 anys augmentin lleugerament la seva ingesta deproteïna, arribant a uns 1,3‑1,5 grams per quilo de pes corporal al dia. Pe rexemple, una donad e 60 kg necesita entre 78 i 90 g de proteïna diària, repartida en els tres àpats principals.

Les fonts de proteïna són molt variades꞉

D'origen animal꞉ ous, peix, carn magra, pol‑ lastre,lactis.

D'origen vegetal꞉ llegums, tofu, tempeh, fruits secs i llavors. Combinar proteïnes d'origen animal i vegetal permet obtenir tots els aminoàcids essencials.

 

No es tracta només de la quantitat, sinó també de la distribució al llarg del dia. Incorporar proteïna a cada àpat —per exemple, un iogurt o uns fruits secs a l'esmorzar, un plat de llegums al dinar i peix o ous al sopar— és la millor estratègia per assegurar un bon aprofitament.

 

L'alimentació és clau, però va de la mà amb l'activitat física. Exercicis de força, potencien l'efecte protector de la proteïna sobre el múscul.

El nostre consell꞉ cuidar l'aportació de proteïna a la dieta a partir dels 45 anys és una inversió directa en salut, energia i qualitat de vida. Uns hàbits senzills, constants i personalitzats poden marcar la diferència en com ens sentim avui i en el futur,

image.png

Contacta

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

17200 Palafrugell

645 803 295

  • Facebook
  • X
  • Instagram

Dilluns a Divendres

9h - 14h

bottom of page