Un de cada dos pacients diabètics no sap que ho és

SUSANNA TRIAS · Farmacèutica. Col·legiada núm. 1120

La diabetis mellitus és un dels principals problemes sanitaris del món actual, i es caracteriza per uns nivells alts de glucosa en sang.

Diabetis tipus 1: sol aparèixer a la infància o adolescència, de forma brusca, amb un augment de la set i de la quantitat d'orina, cansament i pèrdua de pes. La insulina, hormona necessària per a metabolitzar la glucosa, haurà de ser administrada de per vida.

Diabetis tipus 2: sol aparèixer en edats més avançades i és 10 vegades més freqüent que la tipus 1. En aquest cas, l'organisme disposa d'insulina però no l'utilitza correctament. Els seus símptomes són menys evidents que en la diabetes tipus 1, i per això sol passar desapercebuda.

Quan el diagnòstic de la diabetis mellitus arriba massa tard és probable que algunes complicacions de la malaltia ja estiguin presents.

 

La diabetis tipus 2 va evolucionant de forma silenciosa fent malbé els vasos sanguinis, tant els petits, que afecten el ronyó, la retina i els nervis, com els grans vasos que afecten el cervell, cor i extremitats inferiors. La diabetis tipus 2 està augmentant en tot el món degut a diferents causes, essent ben conegudes el sobrepès, l'obesitat i la manca d'exercici físic. Un estil de vida saludable en pot prevenir el 70%.

 

Mantingueu una dieta equilibrada, triant aliments amb baix contingut en greixos i sucres per mantenir un pes saludable; eviteu el consum de menjar ràpid i begudes ensucrades; feu exercici de forma habitual evitant el sedentarisme.

d.PNG