Tió, tió, caga torró!

JOSEP Ma BERNILS

Qualsevol referència documental a la història del Nadal a Catalunya passa per l'escriptor Joan Amades, però a casa nostra tenim el llibre Antics costums, tradicions i llegendes de l'Empordà, escrit pel periodista i costumista figuerenc Joaquim Gironella i Garañana, als anys 80 del segle passat, amb el propòsit de “procurar salvar de l'oblit els costums i tradicions del passat, tant abundants a la nostra comarca”, la majoria de les quals el pas de temps ha fet caure en l'oblit. El volum s'inspira clarament en el Costumari català, d'Amades, tot i que incorpora moltes dades de costums exclusius de casa nostra que pràcticament han desaparegut.

Si ens centrem en l'apartat referent a les festes del Nadal, trobem una especial atenció al tió, un costum força recuperat en l'actualitat, tant a les escoles com per part de molts ajuntaments i entitats, així com per les famílies. Explica Gironella que “en un ambient d'alegria i animació, el tió era col·locat vora la llar i davant la general expectació era garrotejat amb un bastó per cada un dels infants”. Ens recorda l'escriptor que a l'Empordà era costum cremar el tió a la llar, un cop apallissat, a diferència d'altres indrets de Catalunya on es procurava que el tronc no es consumís de tot fins a l'arribada de l'Any Nou o Reis. Abans, però, a ritme de la cantarella “tió, tió, caga torró”, explica que “l'amable i baldat tronquet havia fet feliç a la mainada, no només amb les llaminadures ofertes llavors, sinó al llarg de tot el temps previ, en què havia mantingut enfeinats els infants a la recerca del tronc”.


En el segle passat i a l'anterior, el torró era la llaminadura exclusiva de les festes nadalenques i es tractava de la més desitjada per la mainada. 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

DIRECCIÓ

 

Carrer Picasso 31

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

administracio@elnou.cat

Tel: 972 610 204

 

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h i 16h - 19h