Pels 25 anys, 12 entrevistes

Secció especial

REDACCIÓ EVA VIDAL

Rita Ferrer i Miquel 

Professora de música i directora coral

Fundadora i directora de l'Escola de Música de Palafrugell des de l’any 1967. És autora de la tesi doctoral: El cant coral infantil i juvenil educa en valors, hàbits i competències.

Inicia els estudis musicals amb Carme Garriga i Núria Rota a l'Escola de les Germanes Carmelites de Vedruna, per seguir els estudis de piano amb Jaume Ferrer i amb Emili Garcia, amb qui també estudia harmonia. És titulada Superior en Solfeig, Harmonia, Transposició i Acompanyament, i Professora de Piano pel Conservatori Superior de Música del Liceu. Es forma en pedagogia musical amb Ireneu Segarra i a l'Escola de Pedagogia Musical (EPM), i en direcció coral amb Pierre Cao, Denis Menier, Josep Prats, Jordi Casas, Manuel Cabero, Fieder Bernius i Francesc Llongueres. L'any 2007 rep el Premi Peix Fregit a tota una trajectòria.
 

Què significa la música per a tu?
Per a mi la música és vida, és comunicació , és art, i sobretot en el meu cas, dedicació.


Com et va venir donada aquesta vocació musical?
No sé com va sortir, no ho sé. De petita m'agradava molt cantar, em diuen que sempre cantava. Quan vaig tenir 7 o 8 anys, vaig demanar als meus pares que volia tocar el piano. Jo anava a l'Escola de les Carmelites, avui Escola Vedruna i allà vaig començar, juntament amb altres companyes. Vaig estudiar música i també piano i, al examinar-nos, de mica en mica va sorgir l'afició i l'interès. 

Més endavant, vaig seguir els estudis de música com a estudis superiors i em vaig interessar per la pedagogia musical i la direcció coral.


A nivell d'escola, ara fa 50 anys, mentre estudiava, vaig començar a donar classes de música a casa meva (als meus germans, cosins i fills dels amics dels pares com a “conillets d'índies”), crec que allà i amb ells vaig descobrir que m'agradava ensenyar música i a poc a poc (sempre s'ha fet amb prudència), va anar naixent el que seria l'Escola de Música que coneixem avui, l'Escola de Música de Palafrugell. Vaig estudiar guitarra per poder satisfer als alumnes que venien i volien aprendre aquest instrument i, mica en mica, l'escola es va proveir de professors per ensenyar altres instruments. Els primers alumnes, varen ser els que varen posar data al naixement de l'escola i vet aquí que hem celebrat els 50 anys.

Avui, mirant-m'ho amb la perspectiva a partir del 1967, veig que han passat moltes coses i molt maques, però sobretot, han passat moltes persones per l'escola a fer música i a viure la música i crec que en el fons la meva vocació musical queda resposta per aquesta trajectòria, d'ensenyar, acompanyar i educar en la música. Sempre he tingut la mirada posada, possiblement sense saber-ho, en el voler compartir amb els altres el que m'ha fet feliç  i ajudar a que els nens, joves i adults, TOTS, hagin pogut gaudir de la música, ja sigui com a amateurs o com a professionals.


Vull destacar per damunt de tot, que l'equip de professors que han fet gran l'Escola de Música, són en realitat, sense excepció, els que amb el seu treball i la seva professionalitat han fet que avui l'Escola de Música de Palafrugell i l'Energia, Centre Autoritzat d'Ensenyaments Artístics Professionals de Música, siguin un referent a tota la Comarca i sense voler exagerar, un referent de la música en aquest món especial que és la Música.

Com valoraries la influència de la Escola de Música en les moltes activitats que es fan a Palafrugell?
Una cosa que sempre he tingut clara és que la música s'ha de fer en grup: música de cambra, grups de guitarres, conjunt de flautes corals, classes de llenguatge musical, formacions instrumentals, etc. Entenc que és molt més rica i molt més present. Dit això, recordo les primeres audicions que vàrem fer pels pares, primer al menjador familiar i més tard a la sala d'actes de la biblioteca vella, a la plaça Josep Pla. El corresponsal de Los Sitios, avui Diari de Girona, ja destacava en un article que va escriure l'any 1972, el fet que aquesta activitat que era pels pares, fos oberta al públic de Palafrugell en general. 

Ara, i des de que tenim formacions com els Conjunts de Corda, Guitarres, Flautes i Vent, la Big Band, la Txaranga, la Cobla Combos i les diferents seccions de la coral Els Virolets, Palafrugell és una projecció del poble per mitjà de la música i la música es projecta arreu portant el nom de Palafrugell a Catalunya i fora fronteres.


Aquesta és la influència que ha fet que l'Escola, amb voluntat de servei públic, tot i ser una escola privada, sigui i hagi estat present al poble als molts actes on ha estat convidada a participar.


Per tant, valoro molt positivament l’oportunitat que hem tingut de poder mostrar la música tal com la vivim dins les aules, i que al sortir per places, teatres i carrers, la gent se la vagi sentint seva. 

Què ha suposat per l’Escola de Música tenir a Palafrugell, el Centre Autoritzat d'Ensenyament Artístic Professionals El Conservatori?
Els alumnes que hem tingut al llarg de tots aquests anys, han vingut a aprendre música per molts motius i diferents interessos. A alguns, els més menuts, els pares els porten perquè facin els cursos de sensibilització i acostar-los a la música de manera lúdica i atractiva, sense pensar en que potser un dia estudiaran música, d'altres s'acosten a l'Escola de Música per aprendre un instrument, cantar o senzillament cridats pel gust de descobrir nous aprenentatges. Aquests serien els que cursen els estudis de nivell elementals. D'altres, són adolescents que els interessa la música i volen tocar en grups i saber més de música (moderna). I també els adults, que en el seu moment no varen poder estudiar música i que es senten atrets per aquest art.


Per una altra costat, també els joves ja estudiants de música, que estan fent els estudis i que volen que aquests, pel fet de ser reglats, els condueixin a obtenir un títol.


Amb aquest panorama, ens trobàvem que tot i seguir els estudis reglats, aquests darrers, o no continuaven per altres raons d'estudis o quan acabaven i volien accedir als estudis superiors de música, havien de fer més proves que els que venien de conservatori. A la província de Girona, l'any 2013 només hi havia el conservatori Isaac Albéniz de Girona i era un gros inconvenient pels alumnes anar-hi i dificultós, ja que les places eren limitades, de manera que veient la necessitat i exposant-t'ho al Departament d'Ensenyament, vàrem començar a fer els tràmits per tal que Palafrugell pogués tenir un centre on fer els ensenyaments de música reglats. 


Entre d'altres requisits, n'hi havia un que nosaltres no podíem resoldre, i és que el nou centre havia de tenir un edifici propi i ho vàrem exposar l'Ajuntament de Palafrugell i així es varen iniciar les converses per estudiar on podria ubicar-se i amb quines condicions

Finalment, fou l'edifici on hi havia hagut les oficines de la companyia elèctrica en el que es va pensar per ubicar el nou centre. Després de donar-hi voltes per saber quin nom havia de tenir el nou Centre Autoritzat d'Ensenyaments Artístics Professionals de Música - Conservatori, L'Energia va ser l'escollit. Així doncs, des del curs 2015-2016 L'Energia acull als estudiants de tota la Comarca que volen fer els ensenyaments reglats de música i disposem de l'espai cedit per l'Ajuntament de Palafrugell pagant un cànon d'ús anual.


Per l'Escola de Música de Palafrugell ha suposat un creixement acadèmic i un nou servei a la música, al poble i la comarca.

Què ha significat per a tu i el teu equip les noves instal·lacions a L'Energia?
Particularment, és una satisfacció tenir la confiança del Departament d'Ensenyament i de l'Ajuntament de Palafrugell per poder impartir aquests estudis, i per tot l'equip de professors, un reconeixement de la tasca que es fa i un projecte de futur que

esperem es vagi consolidant dia a dia. 


Quins són els reptes de futur que us plantegeu d'ara en endavant? 
El repte és continuar treballant amb seriositat i mètode, fent que els aprenentatges esdevinguin satisfactoris per a tots i que els qui vulguin fer de la música el seu futur, trobin a l'Energia la preparació, formació i estima que tot plegat requereix.  També pels que no vulguin continuar fent música i els seus estudis siguin uns altres, que la música els acompanyi i els faci un camí de futur més ple. I per als qui guardin un bon record del seu pas per Palafrugell, l'Escola de Música i l'Energia. 


Els altres reptes els anirem desvetllant de mica en mica, la sorpresa és sempre una part de la pedagogia.

Podem afirmar que ara L'Energia és llum, és força, és valentia, és potència, és claror, és Música!

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

DIRECCIÓ

 

Carrer Picasso 31

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

administracio@elnou.cat

Tel: 972 610 204

 

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h i 16h - 19h