Què és una torsió d'estómac?

ANNA MENDIETA · Veterinària - Col. GI-891

Una torsió d'estómac és una súper urgència veterinària, és un problema molt greu que comportarà la mort del nostre gos si no actuem de seguida.

De què es tracta exactament?

La torsió gàstrica es produeix quan, pel motiu que sigui, un estómac que s’ha dilatat molt, o que pesa molt per una gran ingesta, es gira sobre si mateix provocant-se l’obstrucció del càrdies (entrada de l’estómac) i del pílor (sortida), així com també dels grans vasos del sistema circulatori.
 

 

Sabrem detectar-ho

A conseqüència de l’obstrucció del càrdies i el pílor, com que a l’estómac es seguirà produïnt gas i aquest no podrà sortir, l’estómac s’anirà inflant ràpidament i això donarà lloc a una gran distenció abdominal. Els gossos i gosses salivejaran en excés i a més intentaran vomitar sense èxit. A part, també tindran problemes per respirar a mesura que avancen les hores.
 

Per què és tan greu?

Perquè la irrigació d’alguns òrgans com l’estómac i la melsa, mentres l’estómac està girat, queda greument compromesa. Sobretot patiran l’estómac i la melsa però tot l’organisme queda molt alterat. S’ha d’actuar ràpidament perquè la irrigació no danyi irreparablement els òrgans, perquè no es generin tromboembolismes, etc, i per això disposem de només algunes hores.

 

Alguna raça predisposada?

No és un problema de cap raça concreta, però sí que les races més afectades solen ser les races grans (de més de 20kg). El sexe de la mascota o l’edat no influeixen.

Podem prevenir d’alguna manera?

La veritat és que es tracta d’un accident i no podem evitar al 100% que aquest problema es produeixi però sí que podem prendre algunes mesures preventives com ara evitar que facin exercici intens de seguida després d’haver menjat o donar la ració de menjar diària repartida en almenys 2 àpats.

mendieta.PNG
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

DIRECCIÓ

 

Carrer Picasso 31

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

administracio@elnou.cat

Tel: 972 610 204

 

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h i 16h - 19h