Què és el xató? 

Sobre el xató hi ha moltes coses a dir. Al Garraf i al Penedès se'n parla tot l'hivern, i si hem de ser sincers no sempre ens posem d'acord.


Bé, en un punt sí que coincidim: a tots ens apassiona el xató.


Participa en la conversa!

Què fem el cap de setmana?

Això de menjar xató i beure bon vi per acompanyar està prou bé, però la #rutaXato va molt més enllà. És una excusa fantàstica per sortir de casa i gaudir de tot el que et poden oferir les nostres comarques. Tria entre més de 200 propostes i activitats: cultura, enoturisme, platja, música, ciclisme, història, senderisme, festes populars… Vine amb la parella i viu moments romàntics en racons encisadors. Engresca els amics a fer un tast de vins. Porta els nens a gaudir dels nostres espais naturals.
 

AgendaLa ruta: sabeu què? Tant és on van inventar el xató. És més important saber on i quan en podem menjar! Traieu l'agenda i preneu-ne nota, perquè enguany hi ha un munt d'activitats que no us podeu perdre a la #rutaXato: concursos, xatonades populars i moltes sorpreses a tots els pobles de la ruta. Tothom a cuinar o a tastar xató! Us hi esperem!

Xató de Vilanova i la Geltrú

Ingredients per a la salsa

Alls mitjans: 2-4 grans

Ametlles: 35 peces

Avellanes torrades: 12 peces

Nyores escaldades: 8 peces

Molla de pa xopa de vinagre

Oli a voluntat

Sal

Piqueu en un morter els grans d'all amb la sal perquè no saltin. Un cop ben aixafats, aneu afegint les ametlles i les avellanes i treballeu-ho fins que tot plegat formi una pasta homogènia. Raspeu la part interior de les nyores escaldades afegiu la polpa obtinguda al morter. Un cop tot homogeneïtzat, poseu-hi la molla de pa amb vinagre, una mica escorreguda, icontinueu treballant-ho. Un cop lIest, afegiu-hi lentament oli mentre esremena, també lentament, per donar a la salsa la consistència desitjada. En una safata, col·loqueu l’escarola ben escorreguda i un xic de salsa, remeneu bé i serviu després als plats. Acompanyeu-ho amb la tonyina, el bacallà, els seitons i les olives, i deixeu que cada comensal, al seu gust, s'hi posi una mica més de salsa.