Quan Pla espiava des de l'Empordanet

JOSEP Ma BERNILS

Moltes vegades s'ha escrit sobre les activitats d'espionatge realitzades per l'escriptor Josep Pla a favor del govern franquista durant la Guerra Civil i en els primers anys de la dictadura. Cal recordar que aquest era un vell mite que havia envoltat Pla durant anys i que alguns dels seus coreligionaris l'havien utilitzat a la contra, en alguns moments de la seva trajectòria com a escriptor i periodista, o bé n'havien ironitzat com és el cas del valencià Joan Fuster que no es va estar de dir “si Franco s'hagués hagut de refiar de les informacions que li enviava Josep Pla, segur que no hauria guanyat la Guerra Civil”

Un document trobat fa uns anys per l'historiador Jordi Guixé al fons del Ministeri de l'Interior francès, concretament als Arxius Nacionals de Fontainebleau, s'indica, en un informe policial datat a Marsella el 24 de maig de 1938, que “el periodista Josep Pla (...) és un dels organitzadors més actius del centre d'espionatge d'aquesta ciutat, que treballa en benefici de la Catalunya feixista. Amb ell hi ha alguns rics catalans que financen aquesta organització. És una persona de confiança de l'exministre Cambó, i actualment el subvenciona Juan March”.

 

L'escriptor Josep Valls –coneixedor excepcional dels darrers anys de la vida de Pla- m'havia comentat anecdòticament, en més d'una ocasió, aquesta singular activitat d'espionatge que, en cap cas, penso, ha de condicionar ni l'admiració ni la valoració de l'obra d'aquest empordanès universal, el qual no es va significar mai explícitament com a simpatitzant del franquisme.

 

Valls m'explicava que “Pla no només informava des de Marsella, sinó que un cop retornat a Catalunya passava informacions de les estades dels oficials nazis al restaurant de Cala Neus de l'Escala”. Per fer-ho aprofitava les seves estades a l'hotel o els recorreguts que feia quasi a diari pels municipis de l'Empordanet. Afegeix que “durant un temps el senyor Pla va informar el govern de Franco sobre els moviments que feien els militars alemanys en les seves incursions des del sud de França cap a diferents poblacions de l'Alt Empordà. Es comenta que en una ocasió l'escriptor indicava que els nazis s'havien menjat una desena de llagostes al restaurant de Cala Neus”. Aquestes informacions arribaven al govern de Franco a través dels maquinistes de tren. Normalment eren entregades a l'estació de Portbou o a la de Flaçà i el funcionari de torn custodiava el sobre fins a la seva arribada a la capital de l'Estat.


Josep Pla davant la casa on va néixer, a Palafrugell.

Foto: Eugeni Forcano - MANC

DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

eva@elnou.cat

Tel: 645 80 32 95

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h