El FITAG exhaureix les entrades de l'espectacle inaugural amb una proposta transgressora interpr


El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) ha arrancat la dinovena edició amb un espectacle inaugural que transgredeix els gèneres i formats habituals de l'esdeveniment. Ha estat al Teatre Municipal de Girona, amb totes les entrades exhaurides i amb una coproducció internacional de caràcter experimental basada en l'expressió corporal. Tretze actors de l'Argentina, el Brasil, Catalunya, Colòmbia, Israel, el Marroc, Portugal i el Senegal han participat en el treball, Experiment autoficció, que ha dirigit la directora i actriu brasilera Carolina Correa, juntament amb les també brasileres Ana Regis i Poliana Tuchia. Han precedit l'obra els parlaments institucionals de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga; el tercer tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas; el diputat de la Diputació de Girona Jordi Camps, i el director del FITAG, Martí Peraferrer.

«Experiment autoficció és un exemple de la multiculturalitat del festival.» Així valora Martí Peraferrer l'obra que ha servit per inaugurar el FITAG. Des de fa quinze dies, l'equip interpretatiu ha assajat diàriament al centre de formació teatral El Galliner, a la Casa de Cultura de Girona, expressament per a aquesta funció. Prèviament, la mateixa directora havia seleccionat els candidats a distància, atenent la diversitat d'orígens geogràfics de tots ells.

Experiment autoficció és una obra contemporània i introspectiva, amb un protagonisme absolut del cos i amb un reforç de la paraula en diferents idiomes. Es tracta d'un treball terapèutic, segons diuen els actors i actrius que l'han interpretat perquè els ha permès escoltar-se a si mateixos i transformar en ficció les seves vides. I la diversitat de procedències de l'equip s'ha reflectit en els mateixos diàlegs, que cadascú ha interpretat en la llengua pròpia. També hi ha tingut pes la música. Al final, l'espectacle ha arrancat els aplaudiments unànimes del públic, que ha omplert la platea i les llotges del Teatre Municipal. Experiment autoficciótambé es podrà veure dissabte vinent, a les 19.00 hores, a la Casa de Cultura de Llançà, en el marc de la xarxa FITAG Municipis.

En el parlament inaugural, Jordi Camps ha recordat que el FITAG és un festival nascut com a iniciativa de la Diputació de Girona: «Promovent i ajudant a fer créixer el FITAG, potenciem de manera simultània alguns dels principals àmbits d'actuació de la institució: la cultura, la cooperació municipal, el turisme i la salut.» També ha destacat la seva vinculació al FITAG com a alcalde de Vidreres perquè ―juntament amb Campdevànol, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós, Sant Gregori i Sant Pere Pescador―, aquesta població participa des de fa anys en el festival per mitjà de FITAG Municipis. Amb un afany descentralitzador i la voluntat d'acostar la cultura a la ciutadania, els ajuntaments de les comarques gironines que hi participen aprofiten aquest esdeveniment internacional per potenciar el teatre amateur local i, alhora, acollir grups d'arreu del món als seus municipis.

D'altra banda, la consellera de Cultura ha descrit el FITAG com «una inundació de vitalitat escènica» i una «una proposta artística que parteix del teixit social i hi desemboca de nou». També ha fet referència a FITAG Municipis, xarxa per mitjà de la qual «el festival estén la seva onada» a arreu de les comarques gironines. En representació de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas ha donat la benvinguda als visitants d'arreu del món que aquestes dies són a Girona per participar en el FITAG i ha afirmat que l'esdeveniment «ha d'ajudar la ciutat a disposar d'un bon planter de teatre». Finalment, en la seva intervenció, el director del FITAG s'ha centrat en el vessant més humà del FITAG i l'ha descrit com «un espai de convivència», en què durant cinc dies persones amb orígens, llengües i religions diferents comparteixen moltes experiències.

Tornar a notícies

#Girona #cultura #espectacles

1 vista

DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

administracio@elnou.cat

Tel: 972 610 204

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h i 16h - 19h