top of page

Portalblau, el festival de la Mediterrània
Entrevista a l’equip de TEM Productions, organitzadors del festival

REDACCIÓ MAR MOLERO DOLZ · Filòloga i periodista literària · Fotografies: festival Portalblau

Quins valors promou el Portalblau?

Portalblau és un festival compromès amb la cultura, la societat i el medi ambient, valors que s'han reforçat any rere any i que es fa palès tant en el disseny del cartell artístic, com en la gestió i organització del festival. El festival aposta per l'accessibilitat, la creació de nous públics, la recerca de nous talents i el compromís amb artistes emergents, creant xarxa amb altres entitats i programadors culturals, com el Festival Sismògraf i el Festival Mot, que col·laboren amb el festival des de l'any 2021. Alguns dels projectes impulsats per TEM Productions han estat: la creació d'una borsa de treball per la contractació de joves de l'Escala; la posada en marxa de diferents mesures per minimitzar l'impacte ambiental; el foment de la igualtat i la diversitat de gènere; el suport a diferents entitats del territori, o la creació d'unes Jornades de Formació dirigides a joves de 16 a 20 anys que vulguin aprendre com s'organitza un festival.

a.PNG

La Mediterrània és l'eix conceptual del festival?

Al llarg de totes les seves edicions, el festival ha ofert un ampli ventall de propostes culturals amb la promoció dels valors de la cultura a la Mediterrània com a eix conceptual. La Mediterrània ha esdevingut punt de trobada de diferents cultures, d'intercanvi, de creixement, de riquesa i de creació i alhora marc de grans batalles i conflictes. És avui l'escenari d'un gran drama humanitari que mostra les desigualtats entre les seves ribes, la bretxa entre nord i sud cada cop és més gran. En aquesta cruïlla tan plena de contrastos, és necessària una mirada transformadora i reflexiva que aposti pel compromís social i cultural. Posar llum sobre el pont que cal teixir, per garantir la igualtat i la dignitat per a totes les persones, en un context on malauradament se sumen les nombroses víctimes civils des de l'esclat, fa un any, de la guerra a Ucraïna, un fantasma que ha sacsejat el món sencer, en plena era postpandèmica. “Licht, mehr Licht!”, 'llum, més llum', foren les darreres paraules de Goethe. Perquè la llum és vida, perquè la llum és coneixement, perquè la llum és art i l'art, informació.

Es fa en un entorn privilegiat i, concretament, en escenaris d'alt valor i interès patrimonial. L'Escala i Empúries són patrimoni en estat pur!

Tots els escenaris del Festival Portalblau, sis escenaris diferents, són de gran valor històric, cultural i paisatgístic: l'Alfolí de la Sal, el Jardí del Clos del Pastor, els espais naturals espectaculars com la Mar d'en Manassa o la Riba, fins a arribar al conjunt arqueològic d'Empúries, únic i màgic en tota la seva essència, amb l'imponent escenari del Fòrum Romà.

Quines propostes teniu enguany?

Portalblau presenta una programació eclèctica i de qualitat, que inclou música, dansa, poesia, teatre, fotografia, literatura, jornades de reflexió i tota mena de manifestacions artístiques destinades a tots els públics i presentades en escenaris únics. Enguany compta amb les actuacions d'Els Amics de les Arts, Judit Neddermann, Pau Vallvé, Blaumut i Joan Dausà, i es completa amb les actuacions de La Helen, Ana Ferrer, la GioSymphonia i Mariola Membrives; La Infanticida, l'espectacle poètic de Rosa Vilanova amb Blanca Llum Vidal i Maria Callís; el teatre de carrer de la Companyia Xirriquiteula amb Girafes; la proposta musicalteatral de la mà de Dafnis Balduz i Anna Borrego; la dansa d'Àngel Duran; una conversa literària entre Míriam Cano i Mazen Maarouf; la conferència sobre els Sons de la Mediterrània d'Anaís Falcó i Carles Duarte; i un acte homenatge a una de les grans llegendes de la lírica del nostre país, Victoria de los Ángeles, en el centenari del seu naixement. La programació cultural es completa amb unes jornades de formació per a joves i la col·laboració amb la Fundació Alive i Club Nàutic L'Escala, creadors del MedFoto, el Concurs de Fotografia de la Mediterrània.

 

Encara ens queden anys de Portalblau?

I tant! És una proposta cultural molt consolidada al nostre país, tant pel que fa al nostre públic com a totes les empreses vinculades que l'esperen any rere any.

3.PNG
1.PNG
2.PNG
bottom of page