Pels 25 anys, 12 entrevistes

Secció especial

REDACCIÓ ELENA PONSATÍ · Àrea de Promoció Econòmica i Turisme

20 anys

de peix de roca a begur

Eugeni Pibernat

Regidor de Promoció Econòmica i Turisme de Begur Ajuntament de Pals.

Begur gaudeix d'una gastronomia molt variada. La qualitat dels productes de la terra ha anat configurant una cuina molt arrelada i de gran reconeixement. És per aquest motiu que durant la primavera se celebra a Begur la  campanya gastronòmica del Peix de Roca. Durant els mesos d'abril, maig i juny els diferents restauradors que col·laboren amb aquesta campanya gastronòmica ofereixen, a la carta dels seus establiments, l'opció  de egustar plats elaborats amb base de peix de roca, amb un ampli ventall de preus.

Perquè el peix de roca a Begur?

L’element gastronòmic més tradicional de Begur, és sens dubte, el peix de roca, i en ell es basa la Campanya Gastronòmica que es celebra cada any a la primavera. Durant aquest temps, els diferents restaurants que col·laboren en la campanya ofereixen –a la carta dels seus establiments– l’opció de degustar un menú especial format per plats elaborats amb base de peix de roca, amb una gran varietat de receptes i un ampli ventall de preus.


La fórmula de menús ha estat sempre la mateixa durant aquests 20 anys, cada restaurant és lliure d’elaborar el seu
menú, sempre però, basat en el peix de roca!


Quan va néixer la primera campanya gastronòmica?
La primera campanya del Peix de Roca va néixer l’any 1997 amb molta força i empenta, i així s’ha anat consolidant amb
el temps. Només hi va haver un any d’impàs i parada, però esprès es va continuar amb tota normalitat.


Aquest any, durant el transcurs del concurs de cuina, el diumenge 27 de maig, es realitzarà un merescut reconeixement als restaurants participants a totes les 20 edicions.

El peix de roca té unespeculiaritats diferents?

El peix de roca és abundós a la nostra zona degut al nostre litoral rocós.


Hi ha una gran diversitat de peixos que estan caracteritzats per la seva carn dura i la fortor del seu gust. Això es deu a què s’alimenten de crustacis i gambes que es troben a les roques del nostre litoral. També hi té a veure la fondària del seu
hàbitat.


El rei dels peixos de roca, sens dubte, és la rascassa amb el seu característic color vermellós!!! Però peixos com el gall de sant Pere, el llobarro, el sard, el congre, la molla negra, el roger, etc., en són uns magnífics exponents!

Quines novetats tenim per aquest any?

La 20ena campanya gastronòmica del Peix de Roca de Begur comença el dissabte 28 d’abril i s’allarga fins al 3 de juny.
Aplega un total de 12 restaurants i incorpora més novetats a les que ja es van incloure en l’edició anterior. Així, la
presentació, tornarà a fer-se a la plaça Lluís Esteve i Cruañas, amb la presència de la periodista i presentadora de TV3
Helena Garcia Melero, la il·lustradora de la imatge de la campanya, Mireia Vila, que realitzarà un mural, i, finalment hi
haurà un gag sorpresa del grup de teatre local Mutis.


Altres novetats d’aquesta campanya són també la presència del xef del restaurant Àbac, Jordi Cruz, popular amb el
programa de televisió gastronòmic Master Chef i amb les 3 estrelles Michelin, en el concurs de cuina popular de la
campanya. També la realització d’un tast de vins, una vesprada amb música i vins a càrrec de Perelada Comercial i
el grup musical Els Cremats, tallers de xocolata per a nens, etc.

Paral·lelament a la campanya gastronòmica, es realitza el concurs d’aparadors basats en el peix de roca, que també arriba a l’onzena edició. 


I finalment, hi haurà el sorteig entre els participants a la campanya gastronòmica d’una visita guiada i passejada en barca pel litoral begurenc. El sorteig es farà entre tots els que degustin el menú i hi haurà 8 premis per a dues persones cadascun. La visita guiada i la passejada es portaran a terme el dissabte 3 de juny.

La importància dels restauradors és la clau de la campanya?

Efectivament, sense restauradors i sense la seva implicació, la campanya no es duria
a terme!!!


Enguany tenim 12 restaurants participants: Cal Bandarra, Casa Juanita, Costa Brava,
Diferent, Galena-Mas Comangau, Hostal Sa Rascassa, Hostal Sa Tuna, Hotel Aigua Blava, Hotel Sa Punta, La Cuina..., Les Brases del Toc-Hotel El Convent i Toc al Mar. Tots ells restaurants d’alt nivell que treballen per la campanya i que elaboren els seus menús de la 
manera més acurada possible.


Per tal de donar valor als restaurants, aquest any s’ha elaborat un vídeo promocional
de cada un d’ells a casa seva per tal també de donar valor i d’aquesta manera potenciar la campanya gastronòmica des de dins les seves cuines!

 

Us esperem a tots a degustar els menús de la campanya del peix de roca de Begur!!! Disfrutareu de les excel·lències de la nostra gastronomia i del nostre entorn!

 

Per a més informació:
Àrea de Promoció
Econòmica i Turisme
Av. Onze de setembre, 5
17255 Begur
T. 972 62 45 20
turisme@begur.cat
www.visitbegur.cat

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

DIRECCIÓ

 

Carrer Picasso 31

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

administracio@elnou.cat

Tel: 972 610 204

 

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h i 16h - 19h