Patis i terrasses amb plantes

JOAN MONTES · Tècnic professional de jardineria

La planificació de jardins fragants, ens permet gaudir d'espais que ens ajudin amb els nostres estats d'ànim o a relaxar-nos o animar-nos una mica.

DISSENY: la fusta aporta calidesa i naturalitat. El mobiliari de resina sintètica és molt durador perquè no li afecta la humitat, seguit del ferro forjat i de l'alumini.

CÀRREGA: els balcons no han de portar càrregues excessives. Per reduir-la s‘han de penjar les plantes en tests o jardineres i fer servir contenidors com el plàstic o la fibra de vidre.

SOL-OMBRA: una terrassa o un balcó assolellat serà adequat per als geranis, les petúnies, les roses, etc. Si està a l'ombra, posarem fúcsies, hortènsies, begònies, anemones, etc. Per a una terrassa en clima fred amb gelades, feu servir plantes aromàtiques. No exposeu mai una planta que ha estat en ombra al sol directe de cop, es poden cremar les fulles, acostumeu-la progressivament

14.PNG

VENT: protegiu del vent fred o càlid (seca), sobretot les plantes més delicades. Les làmines de policarbonat (plàstic rígid) són ideals com a protecció, ja que permeten passar la llum. També les gelosies, els canyissos i les làmines de bruc que a més, serveixen com a suport vertical per enfiladisses o elements penjants.

REG: davant la calor seca cal regar gairebé diàriament i polvoritzar amb aigua al matí d'hora o al vespre sense mullar les flors. Si pots, ombreja les plantes.

ABONAMENT: aboneu cada 15 dies a la primavera i l’estiu amb un fertilitzant líquid que s'afegeix al reg. Recordeu que els substrats solen ser pobres en nutrients minerals.

PODA:  talleu les flors que es vagin marcint; s'allargarà la floració.

PLAGUES: en el cas que alguna planta de la vostra terrassa o del jardí estigui passant per problemes, podeu ajudar-la aplicant-li uns productes que contenen aminoàcids o amb extractes d'algues. Serveixen per enfortir la planta que ha patit una pedregada, una sequera, les gelades, un trasplantament, les plagues, un herbicida que l'ha danyat, etc

 

montes.JPG