Prevenció en el consum d'alcohol dels menors

INSPECTOR DAVID PUERTAS FERNÁNDEZ Cap de l'Àrea de la Policia Local

Començaré aquest article amb dues dades que crec que ens han de fer reflexionar. Segons estadístiques realitzades, el 16,7 % dels adolescents catalans manifesten haver-se embriagat alguna vegada en el darrer mes. El 14,6 % responen  afirmativament a la pregunta de si han viatjat, també en el darrer mes, en algun vehicle conduït per una persona sota els efectes de l'alcohol.

Aquestes dades esfereïdores per si mateixes ens poden portar a preguntar-nos: 


Quina és la gran raó del consum desproporcionat d'alcohol entre els més joves?

I segons els estudis és que el consum d'alcohol, a diferència de la resta de drogues que tots coneixem, és acceptat socialment.

 
Ara que l'estiu queda lluny, que ja han passat les Festes Majors i l'afluència massiva de turistes a la costa, toca fer la reflexió sobre el per què les intervencions policials amb menors o adolescents sota la influència de l'alcohol va en augment. Molts de joves consumeixen per la permissibilitat dels pares, que no ho veuen com un factor de risc important quan en realitat representa, segons els especialistes, un greu perill per la salut dels nostres fills.
O També per l'acceptació dintre del seu cercle d'amistats.


Que hem de saber policialment parlant sobre la relació alcohol i joves?

Doncs en primer lloc que conduir sota els efectes de begudes alcohòliques comporta greus sancions econòmiques i/o penals.  Els controls són constants en aquest sentit per part de la Policia. 

 

mossos.JPG

En segon lloc, que està totalment prohibida la venda de begudes alcohòliques a menors de divuit anys, sigui en bars, en barres de festa major o en supermercats. Les sancions en aquest sentit són exemplars per als venedors. Els responsables dels locals amb màquines expenedores han de vetllar rigorosament perquè els menors no les utilitzin, així com també fixar un rètol, un cartell en lloc visible que informi d'aquest fet.


També hi ha un aspecte important a destacar  i és la pèrdua de control que pateixen alguns menors o adolescents quan consumeixen alcohol o qualsevol altra tipus de droga. Els cossos de seguretat o emergència ens trobem davant de menors en una situació de vulnerabilitat màxima, arribant en ocasions a estar en coma etílic. Així mateix, al no ser conscients del seu estat, en ocasions es poden veure implicats en situacions amb greus conseqüències ja sigui com a víctimes o com a autors d'infraccions (en robatoris, agressions o fins i tot en delictes contra la llibertat sexual).


Des de la Policia es realitzen campanyes de conscienciació i també de prevenció sobre aquest tema. Es fan intentant arribar als menors a través dels centres d'educació secundària i als pares i mares a través de les diferents ampa's (via centre educatiu). Però en aquest punt és feina de tots treballar en la conscienciació i en la prevenció. 

 

Davant de qualsevol dubte ens trobaran a les Comissaries de referència i per qualsevol emergència al telèfon 112.