Les distraccions al volant

INSPECTOR DAVID PUERTAS FERNÁNDEZ Cap de l'Àrea de la Policia Local

A principi del mes d'abril, el Servei Català del Trànsit va fer balanç de la sinistralitat a les carreteres de Catalunya els primers tres mesos de l'any. 


D'una manera freda, aquestes dades ens diuen que fins al mes de març han mort a Catalunya 36 persones en 35 accidents mortals de trànsit a la carretera, cosa que suposa una víctima cada tres dies. Podem dir que 26 dels 36 morts han patit l'accident entre divendres i diumenge, la meitat van ser a la tarda; set motoristes, dos ciclistes i tres vianants. 


En termes estadístics podem dir que l’evolució és positiva, però per a tots els professionals que treballem directament relacionats amb els accidents (policies, serveis sanitaris, bombers, psicòlegs,...) aquestes dades són esfereïdores.

 

Les causes d’aquests accidents són:
 

La velocitat, les distraccions al volant, ús del mòbil i la conducció sota la influència d’alcohol i drogues.


Policialment estem compromesos i hem planificat més controls, es destinen més recursos a la prevenció però està costant molt treballar en la conscienciació de la població. En la nostra vida privada és molt habitual veure als conductors utilitzar el mòbil mentre condueixen, veure que el vehicle fa moviments incontrolats, desplaçaments laterals motivats perquè el conductor no està atent a la conducció i està mirant la pantalla, o fins i tot escrivint missatges o usant les xarxes socials.


Des d’aquí i aprofitant l’oportunitat d’arribar a una petita part de la població els vull demanar que ens ajudin, que siguem més cívics, que quan en els nostres cercles d’amistats o de família es parli d’aquests temes, expliquem que per la nostra seguretat, la dels nostres fills/es, amics/gues i la resta d’usuaris de les vies és important fer petits gestos, respectar la velocitat, les senyalitzacions, no usar el mòbil, no conduir begut o drogat i sobretot estar pendents del que estem fent, CONDUIR, perquè en les nostres mans està la nostra vida, la dels altres, i el patiment dels nostres familiars.


Per tots aquests motius, i tot i que un altre dia els parlaré sobre aquest tema, també els demano que reflexionin sobre quan un fet que cada vegada és més habitual, quan algú o nosaltres mateixos estem avisant sobre la ubicació d’un control policial, que pensem en les conseqüències que pot tenir. Més enllà del fàcil, que és pensar en la finalitat recaptatòria dels controls, hem de tenir present que quan informem d’aquests controls, gent que va beguda, que va a robar a domicilis, que va a cometre furts al mercat o a les zones comercials, que porten material robat o drogues, o que són terroristes,  també s’està assabentant en el mateix moment d’on estant situats els controls i els serveixen per eludirlos i per tant, per continuar robant, furtant, conduint borratxos o drogats o delinquint. 

Per acabar, i com sempre, des de les Policies Locals i els Mossos d’Esquadra ens posem a la seva disposició a través dels nostres telèfons, el número d’emergències 112 i directament a la nostres dependències.
 

DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

eva@elnou.cat

Tel: 645 80 32 95

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h