Consells validats pel Departament d'Interior i Protecció Civil

INSPECTOR DAVID PUERTAS FERNÁNDEZ Cap de l'Àrea de la Policia Local

Aquest article l'escric quan tot just ha finalitzat el fenòmen meteorològic “Gloria”. Ens ha deixat víctimes, vivències complicades, destrosses, experiències i moments molt delicats.

Us indicarem una sèrie de consells aplicables a aquestes situacions, però també, els faré una petició: quan des de la Policia, Bombers, Protecció Civil es fan una sèrie d'avisos, prohibicions o consells, el que com a ciutadans hauríem de fer és conscienciar-nos i intentar seguir-los.

Ens hem trobat que accessos que havíem tallat a platges, rius o zones boscoses entre altres, no eren respectats per la gent i que treien les cintes de prohibició o tanques que es posaven a tal efecte. Aquestes accions posaven en perill a ells i també posaven en risc a la resta de la població que podia passar per allà. Per aquests motius aprofito aquest mitjà per tal de demanar-los que en futures ocasions siguem conscients d'aquests fets i que si es fan prohibicions són per la seva seguretat.

Si us sorprenen precipitacions importants a dins de casa

No baixeu a les zones inundables com el soterrani o el garatge. Desconnecteu l’interruptor general de l’electricitat. No deixeu fora objectes o mobles que l'aigua pugui arrossegar. Tanqueu portes i finestres i obtureu totes les escletxes possibles. Si a l'edifici no hi esteu segurs, sortiune i dirigiu-vos a punts alts de la zona

tempesta-gloria-francia.jpg

Si heu de marxar de casa

Tanqueu les claus de pas de l'aigua i del gas i l'interruptor general de l'electricitat. Assegureu i tanqueu les portes i finestres. Agafeu un bastó, una llanterna, roba impermeable i calçat adequat i emporteu-vos la documentació personal, els diners i els medicaments imprescindibles. No camineu per zones on hi hagi aigua en moviment. Seguiu les instruccions dels equips de socors.

Si us sorprenen precipitacions importants a l'exterior

En un lloc urbanitzat busqueu refugi dins d'un edifici segur i tanqueu bé les portes i les finestres. A la muntanya, dirigiu-vos a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.

 

Quan circuleu amb el vostre vehicle

Circuleu per les rutes principals i les autopistes. Modereu la velocitat i mantingueu les distàncies de seguretat. No travesseu cap riu, ni riera ni zona inundada. Si heu de travessar un bassal gran d'aigua, avanceu poc a poc amb velocitat curta per evitar que l'aigua esquitxi el motor i es pari.

Comproveu desprès que els frens del vehicle funcionen bé.

Si el cotxe comença a flotar i a ser arrossegat, sortiu-ne immediatament. Cal que abandoneu el vehicle si... Si el vostre vehicle quedi immobilitzat per l'aigua, si el nivell de l'aigua puja massa a la calçada, si quan l'aigua arriba a l'eix del vostre vehicle, si teniu dificultats per obrir la porta, sortiu per les finestres ràpidament.

A la costa

A la costa es poden produir inundacions pel mal estat de la mar i grans onades que poden afectar el litoral amb violència. Heu de ser prudents, el temporal marítim pot fer que sigueu arrossegats per un cop de mar.

Si hi ha onades fortes, no us banyeu ni us quedeu per veure les onades.

 

Tingueu molta precaució en les activitats recreatives o professionals al mar. Allunyeu-vos d'espigons, esculleres, passejos marítims.

 

Si algú cau a l’aigua, truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte on ha caigut per indicar-lo als serveis de salvament.

 

Si caieu a l’aigua, nedeu en direcció oposada a les roques i intenteu flotar, sense fer cap altre esforç, a l'espera de socors

En cas de qualsevol incidència o emergència, truqueu al 112.