Lluís Albert, una Creu de Sant Jordi escalenca

JOSEP Ma BERNILS

El passat 16 de maig, el Govern de la Generalitat va concedir la Creu de Sant Jordi a 28 personalitats i 15 entitats que s'han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural. Entre elles hi havia la que es va lliurar al musicòleg escalenc Lluís Albert.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.


En el cas de Lluís Albert i Rivas (Barcelona, 1923), musicòleg, compositor i estudiós de l'obra de Caterina Albert (Víctor Català), la Generalitat ha reconegut “la seva valuosa contribució a la cultura musical i literària del país, que s'expressa, entre d'altres, a través de l'estudi, la composició i la divulgació de la sardana i de la música de cobla”. És deixeble directe de Joaquim Serra, de qui va actualitzar el cèlebre Tractat d'instrumentació per a cobla. Nebot i fillol de Caterina Albert, és fundador i dipositari del Museu-Arxiu Víctor Català i ha contribuït molt notablement a la difusió de la bibliografia de l'escriptora.

Precisament, en relació a aquest darrer apartat de la personalitat de Lluís Albert, cal recordar la finca del Clos del Pastor. Construïda el 1915 i protegida com a Bé Cultural d'Interès Local, va ser dedicada i llegada a Víctor Català per part d'una admiradora de la seva obra, Antonia Bartomeu i Baró. La part que ara fa dos anys va passar a mans municipals és la del jardí i el museu-arxiu que Lluís Albert va crear el 1975 i va mantenir fins ara. El musicòleg farà 96 anys a mitjan juny.
El fons es compon de dibuixos, pintures, escultures, primeres edicions de la seva obra, llibres d'altres autors dedicats a l'escriptora, fotografies familiars, reculls de premsa, figures de fang i guix, epistolari i manuscrits originals. També inclou peces arqueològiques vinculades a Empúries, algunes especialment singulars, com un atuell de vidre romà o una peça de plom amb inscripció indiketa. Un llegat excepcional que ha passat a mans públiques, conservat igualment per una persona excepcional que ara ha rebut el màxim reconeixement del país.


Lluís Albert fotografiat a la residència del Clos del Pastor, on havia residit la seva tia, l'escriptora Caterina Albert (Víctor Català).

DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

eva@elnou.cat

Tel: 645 80 32 95

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h