Llambordes que fan pensar

JOSEP Ma BERNILS

L'artista alemany Günter Demnig va iniciar l'any 1992 una iniciativa que ha recorregut 21 països europeus, que fa tres anys va arribar a Catalunya i que ben aviat tindrà el seu ressò a l'Empordà, concretament a municipis com Figueres, Roses i l'Escala i algun altra del Baix Empordà. Ens referim a les llambordes Stolpersteine que està considerat com el monument descentralitzat més gran del món. Es tracta d'instal·lar uns daus al terra d'un carrer o plaça, a mena d'una llamborda, on es recorda una víctima de la persecució nazi i dels camps de concentració.

Traduït de l'alemany, Stolpersteine vol dir literalment “pedra amb què ensopegar” i són unes peces de 10x10 cm, fetes de formigó i cobertes d'una fulla de llautó on es graven les dades personals de les persones que es vol recordar. Es tracta de posar-les al paviment davant de les cases o dels edificis on les víctimes van viure o treballar abans de la seva deportació. El promotor de la iniciativa fa cada llamborda a mà perquè cadascuna sigui única, com a mostra de respecte en vers aquestes persones.


El Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera ha estat l'encarregat de documentar les dades de les víctimes. La iniciativa de col·locar les llambordes passa per la decisió que prenguin els respectius ajuntaments, a mesura que els promotors s'hi van posant en contacte. Un cop s'hagin pres els acords municipals corresponents, es farà l'encàrrec de les llambordes i tot fa preveure que a principis del 2019 podríem tenir instal·lades les primeres Stolpersteine pels primers carrers empordanesos. En qualsevol cas, l'objectiu de l'artista que ha promogut aquesta iniciativa a nivell internacional és fer aturar i interpel·lar els vianants per tal de fer memòria sobre aquella persona en concret a qui es dedica aquella placa.
El conservador del MUME, Miquel Serrano, explica que “la informació bàsica de que es disposa parteix dels llibres de Montserrat Roig (1977) i Benito Bermejo i Sandra Checa (2006). En realitat és un nombre molt petit d'exiliats, en comparació amb els que van anar a parar als camps de concentració. Hi ha municipis, com l'Escala, que fins i tot han aconseguit recollir dades d'altres deportats que no figuren en aquests llibres”. 


Arriba a l'Empordà la iniciativa de les 'stolpersteine', un recordatori de les víctimes de l'holocaust

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

DIRECCIÓ

 

Carrer Picasso 31

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

administracio@elnou.cat

Tel: 972 610 204

 

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h i 16h - 19h