top of page

Arròs negre amb calamarsons

GUIA GASTRONÒMICA

La tradició de la Castanyada

Durant el mes d'octubre ens endinsem ja de ple a la tardor. Els dies s'escurcen, i al carrer olorem el foc de les paradetes de castanyes torrades! La Castanyada és una festa popular arreu de Catalunya que se celebra la nit del 31 d'octubre i es remunta anys enrere, des del segle XVIII.

​

La tradició explica que, la nit abans de la festivitat de Tots Sants (1 de novembre) es celebrava una antiga festa ritual funerària on s'oferien ofrenes als difunts i tots els seus amics i familiars es reunien per fer un àpat en honor al mort. En aquests àpats, els aliments més presents eren les castanyes, els moniatos, les carabasses, fruita confitada i els panellets.

​

Per què castanyes?

Antigament, els campanars de l'església sonaven tota la nit per avisar que arribava el dia 1 de novembre, i com que no hi havia un mecanisme modern com actualment per tal de fer-les sonar, el campaner necessitava tenir energia per tal de poder fer aquesta tasca. Per tant, abans de fer-les sonar, es reunien entre ells per tal de menjar una bona paperina de castanyes torrades al foc acompanyades de vi dolç! D'aquesta manera es resguardaven del fred i agafaven energia per repicar les campanes durant tota la nit.

​

​

7.png
bottom of page