top of page

Arròs negre amb calamarsons

GUIA GASTRONÒMICA

La tradició de la Castanyada

Durant el mes d'octubre ens endinsem ja de ple a la tardor. Els dies s'escurcen, i al carrer olorem el foc de les paradetes de castanyes torrades! La Castanyada és una festa popular arreu de Catalunya que se celebra la nit del 31 d'octubre i es remunta anys enrere, des del segle XVIII.

La tradició explica que, la nit abans de la festivitat de Tots Sants (1 de novembre) es celebrava una antiga festa ritual funerària on s'oferien ofrenes als difunts i tots els seus amics i familiars es reunien per fer un àpat en honor al mort. En aquests àpats, els aliments més presents eren les castanyes, els moniatos, les carabasses, fruita confitada i els panellets.

Per què castanyes?

Antigament, els campanars de l'església sonaven tota la nit per avisar que arribava el dia 1 de novembre, i com que no hi havia un mecanisme modern com actualment per tal de fer-les sonar, el campaner necessitava tenir energia per tal de poder fer aquesta tasca. Per tant, abans de fer-les sonar, es reunien entre ells per tal de menjar una bona paperina de castanyes torrades al foc acompanyades de vi dolç! D'aquesta manera es resguardaven del fred i agafaven energia per repicar les campanes durant tota la nit.

7.png
bottom of page