La poda de la lavanda

JOAN MONTES · Tècnic professional de jardineria

Després de la recol·lecció de les inflorescències perfumades de l'espígol, és bo dur a terme una poda de manteniment de la planta per conservar la seva forma de proporcions regulars i harmonioses. La poda de formació i manteniment es realitzarà quan la planta no tingui flor, a la tardor o la primavera.

La poda generalment la realitzarem amb unes tisores de podar corrents, però si tenim plantats diversos peus de lavanda junts per formar una mata espessa, podem usar unes tisores tallabarders perquè el treball sigui més ràpid. Les plantes velles amb branques gruixudes les haureu de tallar amb les tisores de podar. Cal tenir sempre la precaució de no deixar cap peu sense fulles, ja que seria fatal per a ell.

Les plantes de lavanda no es poden totes de la mateixa manera, ja que hem de tenir molt en compte l'edat de la planta. Segons aquesta, podarem la mata d'una forma o una altra.

 

En plantes joves, durant el seu primer any i a la primavera, tallarem les tiges que no tinguin flor el més a prop possible de la base de la planta. La resta de tiges i ramificacions les tallarem a la meitat de la seva longitud per propiciar que brotin noves tiges i espesseixi la mata.

Amb les plantes de més edat hem de procurar que el tronc central no quedi a l'aire. Després de la recol·lecció de les flors, tallarem totes les tiges i branques uns 10 cm perquè la planta recuperi la seva forma.

 

Les plantes de lavanda molt velles poden rejovenir si tallem les branques més velles situades prop de la base de la planta i podem les altres per sota dels brots joves prop d'una forquilla o ramificació. Procureu sempre que encara li quedin fulles a la branca, ja que si la deixem sense, el més segur és que acabi morint. És convenient curar les ferides produïdes en la poda amb algun producte adequat. Els peus excessivament vells que ja només donen brots escassos i febles, s’hauran d’arrencar i substituir pel bé de la planta.

montes.JPG

DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

eva@elnou.cat

Tel: 645 80 32 95

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h