La poda de la Lavanda

JOAN MONTES · Tècnic professional de jardineria

La poda de la Lavanda, tant la de formació com la de manteniment, es realitzarà quan la planta no tingui flor, a la tardor o primavera.

La poda la realitzarem amb unes tisores de podar corrents però si tenim plantats diversos peus de lavanda junts per formar una mata espessa, podem usar unes tisores tallabarders perquè el treball sigui més ràpid. Les plantes velles amb gruixudes branques s'hauran de tallar amb les tisores de podar. Encara que cal tenir sempre la precaució de no deixar cap peu sense fulles doncs seria fatal per a ella.

 

Les plantes de Lavanda no es poden de la mateixa manera, s'ha de tenir molt en compte l'edat de la planta.

En plantes joves, durant el seu primer any i a la primavera, tallarem les tiges que no tinguin flor el més a prop possible de la base de la planta. La resta de tiges i ramificacions els tallarem a la meitat de la seva longitud per propiciar que brotin noves tiges i espesseixi la mata.

9.PNG

Amb les plantes de més edat hem de procurar que el tronc central no quedi a l'aire. Després de la recol·lecció de les flors tallarem totes les tiges i branques uns 10 cm perquè la planta recuperi la seva forma.

Les plantes més velles poden rejovenir si tallem les branques més velles situades prop de la base de la planta i podem les altres per sota dels brots joves prop d'una forquilla o ramificació procurant que li quedin fulles a la branca, doncs si la deixem sense fulles el més segur és que acabi morint. És convenient curar les ferides produïdes en la poda amb algun producte adequat. Els peus excessivament vells que ja només donen brots escassos i febles s’han d’arrencar i substituir.

montes.JPG