Gallina de Piel Wines
ROCA DEL CRIT
2016 Empordà
Vi negre, 13,5%
Preu: 14,95 €
C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis, Palafrugell |
645 803 295 | eva@elnou.cat | Dilluns a divendres 9h a 14h |
L’osteoporosi
MARISA DORCA · Farmacèutica · Col·legiada núm. 2084
L'osteoporosi es defineix com a la pèrdua de massa òssia, fet que provoca un alt risc de fractura, especialment en el maluc i la columna.
L'osteoporosi avui en dia és un greu problema de salut pública que s'ha vist incrementat per l'envelliment de la població. És molt més comú en dones que en homes perquè la baixada d'estrògens a la menopausa esdevé un important factor de risc.
La prevenció és la millor eina i passa per evitar el tabac, l'alcohol, incorporar activitat física regular, sobre tot exercicis de força, i una alimentació saludable i equilibrada.
La dieta ha d'incloure nivells adequats de calci, vitamina D i proteïna de qualitat. La principal font de calci la trobem a la llet i els seus derivats; iogurt, formatge, kéfir i altres. Pel que fa a la vitamina D, només amb la dieta no es pot garantir els nivell òptim d'aquesta. Per això és important mesurar‑ne el nivell en sang a través d'una analítica i suplementar si és insuficient. Les principals fonts de proteïna són la carn, el peix, els ous i les llegums. Caldria incorporar com a mínim una ració de proteïna a cada àpat.
Cal tenir en compte que la nostra dieta mediterrània és beneficiosa per a la prevenció de l'osteoporosi perquè incorpora, especialment, fruites, verdures, llegums, carn, peix i oli d'oliva. Caldria, també, evitar la ingesta de sucres, farines refinades i fregits.
Cuidem‑nos avui per a envellir amb salut!