L’atemptat dels pacifistes 

JOSEP Ma BERNILS

Tres joves rebels de l'Escala i Viladamat van protagonitzar, ara fa 50 anys, una acció fallida contra la discoteca Tiffany's de Platja d'Aro, el local de moda de la Costa Brava a l'època.

El primer paràgraf del llibre situa clarament al lector: “Va ser el 24 d'agost del 1969. Feia sis dies que havia fet 18 anys. Indocumentat i sense permís de conduir, vaig agafar la Vespa del meu pare i a mitjanit em vaig dirigir, per carreteres que ara trobo elementals però que en aquells moments desconeixia, a la discoteca Tiffany's de Platja d'Aro. Portava vuit cartutxos de dinamita, quatre metres i mig de metxa i un fulminant. Tenia intenció de fer volar l'edifici”. 

Ara, els qui en som sí que tenim una certa idea dels límits de la nostra comarca”. Per ell el límit pel sud eren la muntanya de les Gavarres i pel nord la serra de Rodes. Avui, territorialment parlant, ens trobem en un territori molt més ampli que va de Portbou fins a Sant Feliu de Guíxols. A efectes administratius, però, aquest espai està integrat per dues comarques: l'Alt i el Baix Empordà. Dues comarques, però una sola marca! Això està clar des de fa temps i ara es potenciarà institucionalment a tots nivells.

 

El mateix Pla escrivia que “la comarca de l'Empordà no s'havia dividit mai fins a l'època moderna, o relativament moderna. D'Empordà només n'hi ha un”. L'escriptor de Palafrugell recordava el temps del comtat d'Empúries i assenyalava que aquests personatges “foren sempre partidaris de la unió, però sempre foren contraris a la centralització. Aquest sentiment encara avui és viu”, escrivia fa dècades.

Qui era el protagonista de l'acció. Doncs el jove de la Vespa era Francesc Tibau, de l'Escala, que va pujar a una de les terrasses de la discoteca per posar la dinamita. 

L'autor del llibre que relata els fets, Jordi Gasull, va ser absolt en el judici, tot i haver estat còmplice.

Va ser descobert per un cambrer, que es pensava que era un lladre. El jove va saltar des d'una alçada de cinc metres i es va donar un cop contra el capó d'un cotxe. Va quedar semiinconscient i quan va recobrar la normalitat ja estava detingut a la caserna de la Guàrdia Civil. A la butxaca duia un pamflet reivindicant la col·locació de l'artefacte. 
 

La premsa de l'època va donar la seva particular versió dels fets. “Por su terquedad o por su absurda forma de pensar, pasará los mejores años de su juventud entre rejas” es podia llegir al diari Los Sitios de Gerona del 23 d'octubre de 1969, en comentar la condemna a 18 anys de presó que va rebre Tubau, després de ser sotmès a un consell de guerra sumaríssim. Finalment en va passar set d'empresonat, ja que va rebre els beneficis de l'amnistia concedida poc temps després de la mort del general Franco (20 de novembre de 1975). 

DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

eva@elnou.cat

Tel: 645 80 32 95

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h