Edat: 20

Lloc de naixement: Begur

Estudis: Grau mitjà en futbol

Lloc de residència actual: Casablanca, Marroc

Pol Corpas Cuatrecasas

La passió i bogeria pel futbol són el motor d'aquest begurenc de 20 anys que, com diu ell, ha voltat món "perseguint la pilota". El grau mitjà en futbol i l'experiència i contactes adquirits com entrenador d'equips infantils a Begur, Figueres i Palamós li van obrir les portes, amb només 19 anys, per viatjar a l'Àfrica com a ajudant del seu exentrenador Jordi Freixa per entrenar un equip de primera divisió del Congo. Una experiència que va durar més d'un any però que es va veure truncada per problemes al país. A Begur de nou, va continuar formant-se amb diferents cursos sobre el món del futbol i, al cap de tres mesos, li va sorgir l'oportunitat de marxar a Guangzhou, la Xina.

Més lluny i en un projecte més ambiciós

A l'Àfrica vaig estar treballant amb un equip de primera divisió on feia la part del videoanàlisi i era el coordinador d'una acadèmia de futbol del mateix equip, però de nens. A la Xina, es tracta d'un projecte del govern amb la visió posada al mundial del 2025 que se celebrarà al país. La idea és convertir la Xina en una potència futbolística perquè tingui opcions al títol quan acullin el mundial i una de les apostes és la creació de 45.000 noves acadèmies de futbol. Aposten més per la teoria de la quantitat que de la qualitat.

La meva feina consistia a entrenar a nens i adolescents a la BartSport Academy i també en altres escoles del govern i privades, ja que més enllà de l'acadèmia alguns centres han introduït assignatures de futbol.

Quines són les principals diferències entre ambdues experiències?

Al Congo, partint que molts nens no estan escolaritzats i que el nivell de vida és molt més baix, són gent molt agradable, amable i respectuosa. Gent que tot i no tenir res et donen el màxim, treballadora, humil. I tenen 3 coses sagrades: futbol, música i religió. Allà tots els nens tenen l'ideal d'anar a Europa, guanyar-se la vida amb el futbol i poder solucionar la seva vida, la de la seva família, la del veí i la de tot el barri. Veies gent entrenant al camp des de les 5 del matí fins a les 2 de la matinada. Tothom bolcat al futbol: al carrer, sense botes, amb un mitjó, amb una ampolla...

A la Xina, en canvi, em vaig endur una sorpresa. Els nens són molt consentits, fins als 8-9 anys dormen amb els pares. No hi ha la mateixa passió, van a futbol perquè els pares els apunten no tant perquè ells en tinguin ganes. Els perfils són de classe social mitjana alta i crec que, fruit del ràpid creixement del país en poc temps, l'educació encara no està al mateix nivell que el de vida. Hi ha gent molt maleducada, amb pocs modals.

Pol Corpas Cuatrecasas

I, en l'àmbit personal, quina és la cara més agradable i la menys d'aquesta aventura?

El més positiu és que estic veient molt món i coneixent persones de tots els països, molt diferents entre elles. Aprenent des d'una persona que demana al carrer fins a un ministre o directiu de grans empreses. Millorant molt personalment i gaudint de poder exercir del que m'agrada, la meva passió i professió, al 100% i de forma remunerada.

És clar que també hi ha la part negativa. Deixes família, amics, parella. Un estil de vida per entrar en un altre. Deixes de sortir els dissabtes per potser passar-te'ls treballant. Plantejar-te això amb 20 anys pot ser molt prematur, però bé és mirar al futur, pensar en una vida estable.

Per acabar, tens algun projecte de futur?

El meu objectiu final és ser entrenador de futbol professional o poder estar a càrrec d'una acadèmia de formació d'elit. Però realment ara no tinc pensat què fer. Sempre estàs en contacte amb molta gent per si qualsevol dia et quedes al carrer. Potser m'agradaria tornar a un país europeu per la proximitat amb casa. Però també m'agraden aquestes aventures de marxar fora i buscar-te la vida d'una forma diferent perquè crec que és la manera d'espavilar-se.

LA RECOMANACIÓ

Visitar la ciutat de Guangzhou de nit pels gratacels i la il·luminació que té i passejar pel Beijing Road, on trobareu tot tipus de bars i botigues.

I d'aventura en aventura. Poc després de fer aquesta entrevista una nova oportunitat li ha fet canviar el rumb. A l'Àfrica de nou, aquest cop a Marroc a la FCBEscola Casablanca amb la missió d'acomplir les sessions d'entrenament a la FCBEscola Casablanca, com també a l'escola George Washington Academy amb alumnes de diferents edats.

Redacció:  Mireia Gràcia Bell-lloch

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

DIRECCIÓ

 

Carrer Picasso 31

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

administracio@elnou.cat

Tel: 972 610 204

 

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h i 16h - 19h