#JoSocEmpordà

JOSEP Ma BERNILS

Josep Pla sempre havia defensat que «d'Empordà només n'hi ha un». Ara s'ha presentat una marca de territori conjunta, amb l'objectiu de distingir tots aquells productes, serveis i iniciatives que s'impulsin des de les dues comarques.

Josep Pla va escriure que “els límits de l'Empordà són conjecturals, com sol succeir en totes les coses de la vida.

Ara, els qui en som sí que tenim una certa idea dels límits de la nostra comarca”. Per ell el límit pel sud eren la muntanya de les Gavarres i pel nord la serra de Rodes. Avui, territorialment parlant, ens trobem en un territori molt més ampli que va de Portbou fins a Sant Feliu de Guíxols. A efectes administratius, però, aquest espai està integrat per dues comarques: l'Alt i el Baix Empordà. Dues comarques, però una sola marca! Això està clar des de fa temps i ara es potenciarà institucionalment a tots nivells.

 

El mateix Pla escrivia que “la comarca de l'Empordà no s'havia dividit mai fins a l'època moderna, o relativament moderna. D'Empordà només n'hi ha un”. L'escriptor de Palafrugell recordava el temps del comtat d'Empúries i assenyalava que aquests personatges “foren sempre partidaris de la unió, però sempre foren contraris a la centralització. Aquest sentiment encara avui és viu”, escrivia fa dècades

El nom d'Empordà està associat a qualitat, en el més ampli sentit de la paraula.El nom d'Empordà està associat a qualitat, en el més ampli sentit de la paraula.

No és ell l'únic que ha parlat i escrit sobre aquest Empordà únic. El periodista i escriptor Oriol Pi de Cabanyes autor de “L'Empordà, melic del món” no s'està de dir, que “L'Empordà és, d'entrada, un fet eòlic. La tramuntana penetra a la península Ibèrica pels colls del Portús i de la Banyuls, que fan de coll d'embut, i es projecta per tot el territori empordanès”, i ens recorda que Pla ja afirmava que “l'Empordà és una marca meteorològica”. Oriol Pi de Cabanyes sentencia sobre la qüestió dels límits de l'Empordà que “són també uns límits mentals, de temperament”.

 

El nom d'Empordà està associat, en aquests moments, a qualitat en el més ampli sentit de la paraula. En definitiva, a qualitat de vida. Des de fa uns anys, des del territori, s'ha anat posant en valor totes aquestes potencialitats. Així, el vi i l'oli es promocionen amb aquest nom i existeix una Marca de Garantia que avala la producció de determinats productes autòctons (bunyols, arròs, botifarra dolça, recuit, pomes de 'relleno', gambes...).

 

Ara, els consells comarcals de l'Alt Empordà i el Baix Empordà van presentar a mitjan novembre, a l'Espai Ter de Torroella de Montgrí, la campanya #JoSocEmpordà, la primera per consolidar la marca Empordà, amb la qual volen unir forces per fer més visible el territori al món i posar en valor tot allò que els uneix. Amb aquest objectiu, des de les institucions s'ha fet una crida a tots els sectors i àmbits de les dues comarques perquè contribueixin a difondre els seus atributs i es facin seva la marca Empordà.

DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

eva@elnou.cat

Tel: 645 80 32 95

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h