Pels 25 anys, 12 entrevistes

Secció especial

REDACCIÓ MIRIAM GOU

Josep Pasqual 

Enginyer tècnic agrícola i metereòleg

"El millor reconeixement és quan algun estudiant o investigador del clima em ve a demanar dades"

Quant de temps fa que es dedica a la meteorologia?

L'afició em ve de molt petit, sóc fill d'una família de pescadors de l'Estartit. Les primeres anotacions del temps les vaig fer amb 13 anys, encara sense aparells específics.

Estudis relacionats?

La meteorologia l'he après de manera autodidàctica, llegint i consultant alguns llibres i, sobretot, observant la natura i els diferents fenòmens meteorològics.

Quina és la seva trajectòria professional al llarg de la vida?

Vaig estudiar enginyeria tècnica agrícola i la majoria de feines han estat relacionades amb aquesta disciplina, bàsicament agrimensura i topografia. Des de fa ja un bon grapat d'anys, com a feina semi-professional, he fet, i encara faig, de músic a la cobla La Principal de Banyoles. La meteorologia ha estat una mena de hobbie, tot i que, amb el pas dels anys he anat 
prenent dades més diverses i hi he dedicat més temps.


Fa 50 anys que va iniciar el seu recull de dades de la seva sèrie d'observació del mar de l'Estartit.

De manera oficial, fa 50 anys (octubre de 1968) vaig fer les primeres observacions de pluja, tot i que també en començava a fer algunes, de molt senzilles, de temperatura del mar. No eren de forma continuada fins que a l'estiu de 1973, vaig decidir fer la sèrie de forma ininterrompuda (amb entre 3 i 4 observacions al mes durant els primers anys i unes 7 o 8 actualment).

El Servei Meteorològic de Catalunya de la Generalitat (SMC) el va homenatjar. Què va significar per vostè aquest reconeixement?

Ho agraeixo, però per mi, el millor reconeixement és quan algun estudiant o investigador del clima em ve a demanar dades. Així és quan veus que el que fas té interès i serveix d'alguna cosa. A banda del SMC, les observacions no haurien estat possibles sense els aparells d'observació que l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) han posat, des de sempre, a la meva disposició. D'una o altra manera col·laboren també Ports de la Generalitat i el Club Nàutic Estartit pel tema de l'espai on hi ha instal·lada l'estació, l'Ajuntament de Torroella de Montgrí- l'Estartit pel que fa al manteniment de  l'enjardinat de l'estació d'observació. També tinc l'ajuda del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. 


Quines són les seves aficions?

La meteorologia és la primera, després la música, a part de tocar a la cobla, també canto al Cor Anselm Viola de Torroella de Montgrí, i també m'agrada calcular rellotges de sol i fer fotos.


Com és el seu dia a dia?

Habitualment a primera hora (7 o 8 del matí, segons l'època de l'any), faig la primera observació del dia (estat del mar, temperatura, humitat, pressió atmosfèrica, estat del cel, pluja quan és el cas...). Aquesta pràctica la repeteixo al migdia i a última hora de la tarda. Cada dos o tres dies pujo a dalt de la muntanya de Roca Maura on també hi ha aparells per fer l'observació d'allà dalt.
 
Un o dos cops a la setmana, vaig amb la barca una milla mar en fora de les Medes i faig 
l'observació de la temperatura de l'aigua del mar. Un cop al mes vaig a prendre la temperatura de l'aigua de l'estany de Banyoles i també, un cop al mes prenc la temperatura i el cabal de l'aigua d'algunes fonts properes. També, un mínim de 3 o 4 dies a la setmana haig de dedicar temps a estudiar la tenora. I encara m'han de quedat algunes hores per treballar com a agrimensor i, a estones, vaig dedicant temps a informatitzar les dades meteorològiques.

 

Com definiria l'Estartit?

L'Estartit és un poble com la majoria dels de la costa, que ha canviat molt durant les darreres dècades, gràcies a l'augment del turisme. Quan jo era molt petit, encara hi havia molts pescadors i pagesos, però, a poc a poc, amb el pas dels anys, l'economia ha anat canviant. Tot i perdre el seu encant que tenia fa algunes dècades, encara té el seu atractiu, igual que la gran majoria dels pobles costaners de l'Empordà.

DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

eva@elnou.cat

Tel: 645 80 32 95

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h