Jordi Sargatal

REDACCIÓ AINA GALCERÁN · Fotografies: Jordi Ruiz Olmo i Eduardo de Juana 

L'exposició “Tots els ocells i mamífers del món” es podrà visitar fins a mitjans d'abril a la Casa Galibern, seu de la Fundació Mascort, a Torroella de Montgrí. Es preveu que la mostra sigui itinerant amb l'objectiu divulgar la natura a totes les generacions

Amb quin propòsit va néixer Lynx Edicions?

Lynx Edicions va néixer el gener de 1989 per una fantàstica conjunció astral, que va permetre que es trobessin tres persones: Ramon Mascort, amant de la natura i dels llibres ben fets, Josep del Hoyo i Jordi Sargatal, dos estudiosos dels ocells que somiaven fer l'enciclopèdia d'ocells del món. Des dels inicis, l'objectiu principal de Lynx era editar el Handbook of the Birds of the World.

Lynx Edicions ha publicat, entre altres llibres, el Handbook of the Birds of the World i el Handbook of the Mammals of the World, dues obres que presenten totes les espècies d'ocells i mamífers del món.

Com ha estat i quan ha durat la recerca?

La recerca per començar a fer el HBW va començar el mateix 1989, encara que l'embrió s'havia iniciat l'any 1987. El volum número u, es va publicar el 1992 i el número disset va sortir al cap de vint-i-un anys, el 2013. El 2009 sortia el primer volum del HMW i el volum nou va sortir el 2019. Per primer cop a la història s'il·lustren totes les espècies d'ocells i mamífers del món.

Durant la recerca s'han trobat espècies que no es coneixien fins al moment?

Efectivament, mentre s'anaven publicant els volums s'han descobert diverses espècies de mamífers i d'ocells que s'han incorporat als nostres llibres. Fins i tot, al volum disset del HBW es descriuen 15 espècies noves per la ciència.

 

Aquestes publicacions es poden catalogar com a catàlegs de consulta?

Són llibres imprescindibles per estudiar i catalogar la fauna d'ocells i mamífers del món. A més aporten criteris d'ordenació de les espècies, i per exemple el Museu d'Història Natural de Nova York ha adoptat la nostra classificació per reordenar els seus espècimens.

 

Enguany es commemoren els trenta anys de l'editorial i ho feu amb una exposició a la Fundació Mascort de Torroella de Montgrí. Què s'hi pot veure?

Hi ha unes 100 làmines originals d'ocells, que formen part de les 1.000 i escaig que s'han hagut de fer per a completar l'obra. També hi ha làmines de mamífers, però impreses, ja que s'han pintat digitalment. A més, hi ha un exemplar de cadascuna de les obres editades.

Qui són els autors d'aquestes làmines i quin criteri heu seguit per escollir les que són protagonistes de la mostra?

Els artistes que van pintar les làmines d'ocells van ser un total de 31, la majoria d'ells anglesos, però també d'altres països del món, inclosos espanyols, nord-americans, australians, etc. En canvi els mamífers els ha pintat gairebé tots un artista de casa nostra, el Toni Llobet, que precisament es va iniciar al dibuix naturalista a un curset organitzat per Jordi Sargatal com a Director del Parc Natural dels Aiguamolls, que es va fer al càmping Castell Mar, propietat de Ramon Mascort.

L'exposició “Tots els ocells i mamífers del món” també es pot entendre com una mostra a nivell escolar o familiar per divulgar el món animal als més petits?

Crec molt sincerament que qualsevol persona amb certa sensibilitat quedarà més enamorada de la natura després de visitar l'exposició.

 

Quins són els projectes de futur més immediats?

Estem aprofitant que tenim tots els ocells del món dibuixats per anar fent guies d'ocells de països que no en tenen o que eren manifestament millorables. I a més, fetes com ens agraden a nosaltres, amb tota la informació, com els mapes de distribució, per exemple.

DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

eva@elnou.cat

Tel: 645 80 32 95

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h