Joan Sutrà ja té una tesi doctoral

JOSEP Ma BERNILS

Aquest restaurador d'art figuerenc, mort l'any 1981, va tenir un important protagonisme al Baix Empordà en la recuperació dels retaules gòtics de Canapost, Púbol i Cruïlles.

La figuerenca, tot i que resident a Suïssa, Maria Àngels Miquel Vilanova, va defensar l'estiu passat la seva tesi doctoral a la Universitat de Girona, dedicada al restaurador d'art Joan Sutrà i Viñas (Figueres, 1898-1981). El seu treball, al darrera del qual hi ha diversos anys de recerca i investigació, està molt centrat en l'aportació que va tenir aquest historiador de l'art en la conservació del patrimoni arreu de Catalunya. La tesi va estar dirigida pel professor Gabriel Alcalde.


Segons l'historiador Joaquim Nadal, també estudiós de la figura de Joan Sutrà a través d'un altre conservador d'art figuerenc, Joan Subias, «de la tesi de la Maria Àngels Miquel se'n desprenen diverses qüestions: l'oportunitat i la necessitat d'una edició d'aquesta tesi un cop revisada i actualitzada per a la publicació, d'una banda, i la importància i l'interès de l'arxiu documental i fotogràfic de Joan Sutrà, ordenat, netejat, sanejat i catalogat per la Dra. Miquel, encara en mans de la família. Aquest arxiu té interès general i estaria bé que s'arribés a algun acord per tal de situar-lo en algun arxiu públic, com més a prop millor de la terra de Sutrà».

Joan Sutrà, en una imatge dels anys 60 del segle passat. 

Joan Sutrà era pintor industrial, ofici que va heretar del seu pare,  i a la vegada  restaurador d'art, àmbit en el qual es va formar al Museu del Louvre de París i a l'Institut Central de Restauració de Roma. Fou professor d'història de l'art i de llengua francesa i director de l'Escola d'Arts i Oficis Clerch i Nicolau, vicepresident de la Societé des amis de Sant Martin du Canigó i membre de la Reial Acadèmia de Sant Jordi de Barcelona.
 
Comença els treballs en el camp de l'art en el 
1928 en un retaule gòtic de l'Assumpció del segle XVI a les sales capitulars de la catedral de Girona i a partir del 1934 unes taules gòtiques de la catedral de Castelló d'Empúries, una altre de la Mare de Déu de la Llet de Canapost, avui al Museu d'Art de Girona, i a l'església de Púbol.
L'any 1936 va descobrir la biga de Cruïlles, quan es va desmuntar el retaule de Sant Miquel de Lluís Borrassà, totes dues peces avui al Museu d'Art de Girona. En aquest sentit va publicar un documentat estudi sobre aquest tema, titulat El monestir de Sant Miquel de Cruïlles, que va ser tot un referent, fa pocs anys, arran de les obres de restauració del temple. El 1929 va fundar a Barcelona Amics de l'Art Vell, associació que va presidir Pere Bosch i Gimpera i que tenia la missió de preservar el patrimoni artístic de Catalunya. Com a historiador i crític d'art va col·laborar en nombroses publicacions. 

DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

eva@elnou.cat

Tel: 645 80 32 95

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h