Jardins fragants

JOAN MONTES · Tècnic professional de jardineria

La planificació de jardins fragants, ens permet gaudir d'espais que ens ajudin amb els nostres estats d'ànim o a relaxar-nos o animar-nos una mica.

Cada planta té una aroma únic i no parlem només de les flors, hi ha moltes plantes que tenen fullatge fragant i que el sol fet de tocar-les, farà que gaudim del seu perfum. Quan estiguis planejant crear jardins fragants, recorda sempre que cada aroma influeix de manera diferent en cada persona, així que la millor manera de saber que et fa sentir cada perfum, és donar-te una volta per la botiga de jardineria i deixar que el teu olfacte prengui les decisions.

El primer pas, triar el millor lloc.
La creació d'un espai privat i tancat, farà que la fragància de les plantes es puguin apreciar en plenitud. Les aromes s'intensificaran.


Segon pas, l'elecció de les plantes

  • Per omplir-te d'energia o tenir sensacions refrescants, un arbre de llimona, envoltat de lavanda i romaní. Les herbes verdes i els aromes cítrics són revitalitzants.

  • En un espai privat i tranquil, una barreja de flors de suaus fragàncies és una excel·lent alternativa, combinant lliris de la vall, liles i roses.

  • Per la calma i la relaxació, tria la combinació de roses amb geranis perfumats i camamilla.

  • Per excitar els nostres sentits, es pot aconseguir utilitzant arbres com el gessamí, els tarongers i alguna planta de farigola.

  • Si volem gaudir de racons plens d'aromes durant tot l'any, la utilització de plantes de fullatge fragant com la marialluïsa, l'espígol o el gerani perfumat és l'ideal.

  • Una altra opció, és col·locar les plantes de fullatge fragant en llocs on seran tocades, per exemple, al llarg dels camins, on les aixafarem lleugerament sota els nostres peus. Les indicades poden ser la farigola i la camamilla.


I tenim moltes plantes aromàtiques, recorda deixar que el teu olfacte faci l'elecció, una aroma pot ser agradable per a uns i lleig o insipient per a altres.

SALUT

Mantenir la salut d'aquests éssers vius tan importants per a la nostra pròpia supervivència, és també una raó primordial per decidir podar-lo o retallar-lo. Moltes vegades fins i tot és possible salvar un espècimen, eliminant branques infectades o malaltes. La poda d'arbres amb la intenció de "ralear" o "aprimar" la copa del mateix, també ajuda a millorar el flux d'aire i evita el frec entre branques.

 

Ho faig jo o busco un professional de poda en alçada ?

La realitat és que si parlem d'un arbre o palmera, parlem de poda en alçada. Si hem de posar una escala per accedir a les branques que hem de tallar, estem "podant en alçada" i hauríem de prendre un munt de precaucions per fer-ho.

 

És per això que quan es tracta d'arbres alts i vells, sempre recomano contractar un professional o bé fer algun curs en aquest tipus de podes.

 

L'ús de motoserres també té el seu risc, són maquinàries relativament pesades i difícils de manejar, per això, un cop més, et recomano contractar un professional.

 

gdhh.PNG
montes.JPG