Ibuprofèn o paracetamol?

SUSANNA TRIAS · Farmacèutica. Col·legiada núm. 1120

El paracetamol és un analgèsic antipirètic, és a dir, és un calmant del dolor i també baixa la febre. A nivell digestiu no té els efectes adversos que tenen molts altres medicaments.

Té molt bon marge de seguretat, i el poden prendre nens, adults, embarassades, mares lactants, gent gran... El trobem en forma de moltes presentacions: solucions orals, càpsules, comprimits, comprimits efervescents, supositoris, gotes...

 

És un medicament molt freqüent en els preparats antigripals que fem servir pels refredats i la grip, perquè és segur, eficaç i presenta poques interaccions amb altres medicaments.

 

S'ha d'anar amb compte però amb les sobredosis, perquè pot ser molt tòxic per al fetge si sobrepassem la dosi màxima de 4 grams al dia.

L'ibuprofè és un AINE, antiinflamatori no esteroïdal, i té una acció analgèsica, antiinflamatòria i antipirètica.

Es recomana en aquells processos amb dolor en què hi ha inflamació: artritis, dolor muscular, mal de queixal , dolor articular...

 

En nens es recomana administrar paracetamol quan hi ha febre, i només alternar amb ibuprofè quan la temperatura supera els 38ºC.

 

Les reaccions adverses més freqüents són a nivell gàstric, però també cal tenir precaució si es pateix hipertensió, diabetis o asma. Els efectes adversos augmenten amb dosis superiors a 1200 mg cada 24 h, per això es recomana la dosi de 400 mg cada 8 hores.

salut.PNG