He recollit un gat que té tinya, i ara què?

ANNA MENDIETA · Veterinària - Col. GI-891

Què és la tinya?

És una malaltia contagiosa de la pell principalment causada pels fongs Microsporum canis o Trichophyton mentagrophytes. És important perquè es tracta d'una zoonosi, és a dir, una malaltia que les mascotes ens poden contagiar a nosaltres.

Com es transmet?

Es transmet per contacte directe amb un animal infectat, o estant en contacte amb una manta o un llit contaminat amb espores, que és amb el que es disseminen els fongs (seria el mateix que el polen de les flors).


Cal tenir present que no tota persona o animal en contacte amb fongs els acabarà patint. Els nens o els cadells de gos i gat, la gent gran, o els animals més vells, o tots aquells que tinguin el sistema immunitari debilitat per qualsevol motiu (les defenses baixes) seran els més predisposats a tenir tinya.

Els símptomes com són?

Normalment són unes lesions rodones i vermelloses que van augmentant de tamany circularment i d’on cau el pèl. Pot haver-hi alguna crosta i poden fer picor. Són més freqüents en gats i solen tenir-les a la cara, a les orelles i a les extremitats, encara que podem trobar-les a tot el cos.

Es pot curar?

Sí que es pot tot i que solen ser tractaments de llarga durada.


Com podem prevenir?

Cal fer una bona revisió a qualsevol animal nou  que entrem a casa, sobretot en el cas que hagi de conviure amb altres animals, i sempre pensant que els animals que provenen del carrer no han estat sota un ambient net. Caldrà iniciar un tractament de seguida que es diagnostiquin i s'haurà de mantenir un entorn higiènic pels nostres animals. A més, tindrem en compte que els ambients humits afavoreixen els fongs.

NOTA: la tinya als peus són el que anomenem “peus d’atleta”.

mendieta.PNG

DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

eva@elnou.cat

Tel: 645 80 32 95

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h