Església Santa Anna de l’Estartit

REDACCIÓ EL NOU · Fotografies: EMD L’Estartit

Commemoració del Centenari de l'Església de Santa Anna de l'Estartit. L'última gran creació de Ramon Pujolboira.

L'església parroquial de Santa Anna, va ser construïda al segle XVIII, i va ser reconstruïda i eixamplada l'any 1920, gràcies patrocini de Pere Coll i Rigau i la seva família.
L'església de Santa Anna, és un temple amb planta de creu llatina, d'una sola nau amb absis semicircular, amb cúpula semiesfèrica sobre el creuer, que es reflecteix exteriorment en cimbori vuitavat, amb vuit obertures d'arc de mig punt atrompetades. La façana presenta un cos central avançat amb la porta d'accés d'arc de mig punt, una finestra de la mateixa tipologia i un campanar superior de base quadrada i coronament amb merlets. El llenguatge ornamental ens remet al romànic.

A més de la Missa commemorativa del centenari, hi havia espectacles de dansa, de focs, de pirotècnia, espectacle amb drons i un cicle de xerrades amb gent vinculada a l'Estartit, com Baltasar Parera, besnét de Pere Coll, en Ramon Mascort, president de la Fundació Mascort i en Mossèn Josep Taberner.

L'obra
Fa poc més d'un any, Ramon Pujolboira va morir. Ho va fer en un moment de plenitud creativa deixant a mig projectes que l'emocionaven. És el cas de les pintures de l'absis de l'església de l'Estartit.
El mossèn de l'Estartit, i els promotors de l'obra, van expressar a la família el seu desig de continuar l'obra i van cercar entre tots els pintors que coneixien per saber qui voldria fer-se'n càrrec. I després de moltes negatives va arribar Cathrine Bergsrud (1969), una pintora noruega instal·lada a Catalunya des del 1991 que va acceptar la proposta.


Bergsrud va trobar-se, el llegat d'ell, totes les figures en format natural traçades en paper d'embalar, així com un projecte en petit format. La pintora ha respectat la composició i els personatges originals i ha conclòs més de la meitat del mural, la part més ombrívola, i on
apareix el . Com Pujolboira, Bergsrud ha utilitzat persones de la família del pintor i d'Albonsper donar personalitat a les figures.

«La connexió amb en Ramon ha estat profunda i haverpogut pintar en el seu santuari ha estat molt especial, ell m'ha agafat de la mà i m'ha guiat».

La connexió de Cathrine Bergsrud amb Ramon Pujolboira ha estat absoluta. Ho ha possibilitat la personalitat d'ella i l'acompanyament que ha rebut per part de la família que li ha obert les portes de casa seva. Bergsrud sent fascinació per la figuració, la figura humana i les empremtes del passat des de petita.

«M'agrada pintar temes atemporals perquè és un llenguatge humà, en el qual ens reconeixem,no lligat a cap moment», El resultat és sorprenent i permet connectar l'espectador amb l'obra”.

DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

eva@elnou.cat

Tel: 645 80 32 95

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h