ENTREVISTA A SANDRA BISBE

L’afectació del COVID-19 al sector turístic

REDACCIÓ: El Nou

Quina és la teva temporada turística?

La temporada comença a finals de març, principis d’abril molt tímidament. Latemporada alta per a nosaltres són els mesos de maig, juny i setembre. La temporadamitja serien els mesos d’abril, juliol, agost i octubre. La temporada baixa, podríem dirnul·la, serien els mesos d’hivern. La majoria de guies turístics som autònoms igestionem empreses unipersonals. Vol dir que si estem fent una visita, no en podemagafar una altra, per tant, és molt difícil quadrar horaris amb la finalitat de fer el màximde visites possibles en un dia.

Quin és els tipus de client més habitual?

Treballo molt pel mercat americà i canadenc, podria dir que és el 65% de la mevafacturació anual. La resta seria principalment autonòmic: un públic català, de mitjanaedat, que coneix el territori i que té ganes de fer una visita temàtica més profunda idiferent.

Davant la incertesa de l’obertura de fronteres per a l’arribada de turisme internacional, heu pensat en readaptar l’oferta i dirigir-la al turisme nacional?Sí. La majoria d’experts apunten que quan la gent pugui sortir del confinament, entreles restriccions, la manca de diners i la por al contagi, es faran sortides curtes, de proximitat i en espais oberts. Per tant, intentarem oferir un producte que s’adapti a les necessitats del moment.

Veient que el primer semestre de l’any ha quedat escapçat, quina és la previsió que feu per al segon semestre?
En la meva professió, no només ens ha afectat el primer semestre sinó una bona part del segon. Estem rebent anul·lacions pel mes d’octubre. La nostra temporada acaba a finals d’octubre, per tant, difícilment aconseguirem remuntar aquest any. A les empreses unipersonals, com la meva, ens és molt difícil poder-nos recuperar amb la resta de mesos, ja que estem sols fent la feina. L’objectiu serà intentar aguantar i no haver de tancar.

El COVID-19 ha perjudicat molts sectors. El sector turístic és un dels més perjudicats. Espereu rebre ajudes econòmiques per part de l’administració?
Tot i que l’Administració s’omple la boca amb ajudes als autònoms, la realitat és que aquestes ajudes són ridícules. No tenen en compte la realitat laboral de cada sector. Ens posen a tots al mateix sac. Les anul·lacions de visites que he tingut de març a octubre, no me les torna ningú; en canvi, jo estic obligada a pagar els autònoms. L’únic que m’ofereixen és pagar-los més tard, però això fa que se m’ajuntin amb els del següent trimestre. Vergonyós. Pensa que la gent no s’animarà a sortir fins ben entrat l’estiu, i a l’estiu a la Costa Brava el perfil dels nostres visitants és bàsicament sol i platja, i més aquest any que hi haurà pocs diners. Això vol dir que començarem a treballar un xic bé, i creuem dits, a partir del setembre. En canvi jo hauré de seguir pagant religiosament els meus autònoms quan vinc d’un hivern (de novembre febrer-març) pagant autònoms sense ingressos de guiatge. Calen ajudes reals, que toquin de peus a terra.

DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

CONTACTE

 

eva@elnou.cat

Tel: 645 80 32 95

 

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h