ENTREVISTA A JORDI CUBINO

Compositor i productor espanyol

REDACCIÓ EVA VIDAL · Fotografies: Jordi Cubino

És sens dubte un dels professionals que al llarg dels últims anys ha tingut una de les majors projeccions internacionals en el camp musical del seu país

Aquest any farà tretze anys que col·labora amb la Marató de TV3, la seva experiència ha estat meravellosa. Poder ajudar a tanta gent, a tants col·lectius afectats per tantes malalties (recordem que cada any la temàtica de la malaltia canvia, aquest any està dedicada a la COVID-19) és, no només enriquidor, sinó que li ha fet reflexionar sobre la seva feina en el món de la música i el que significa per la gent. Tots els esforços que hi ha posat durant l'any s'han donat per recompensats 1000 x 1000. És tan intens que només la música pot expressar-ho.

A més de crear aquest magnífic cant coral pel cd d'aquest any, també has realitzat algunes gravacions amb alguns artistes. Ens pots dir amb qui i com a estat treballar amb ells?

Aniré per ordre:
“Serem més forts” és la cançó coral, que dóna vida a l'espot de La Marató d'aquest any, aquesta ha sigut molt complexa pel que significava gravar en directe amb més de 30 artistes entre solistes i cors i a més, en presència de les càmeres. Tot l'equip, entre tècnics i artistes, érem unes 80 persones amb el que això implicava fer les proves PCR per tothom, distanciament i mesures de seguretat. Respecte a la part artística va ser preciós! Vàrem riure, plorar i les emocions a flor de pell! Sabíem la importància del que significava el que estàvem fent.

Ho sento” · BERET

Va ser molt divertit perquè ell és un home genial de gran talent! I es va esforçar molt amb el català, vaig haver de viatjar a Sevilla a gravar-lo quasi vestit d'astronauta a l'avió, però ell és un encant i un referent ara mateix en el col·lectiu de la gent
jove a tot el país, és milionari en vendes i l'acceptació entre la gent més jove i la seva cançó en versió castellana és molt famosa en aquest sector. 

“Un any” · SEBASTIÁN YATRA

És l'actual valor internacional més important de la música llatina a Centreamèrica, EEUU i Espanya entre la gent jove, guanyador de premis MTV i ha estat un luxe poder comptar amb ell. La gravació va ser la més diferent de totes, ja que la vàrem fer
online en confinament, ell estava a Bogotà i el meu equip i jo a Barcelona. Sortosament la tecnologia ho va fer possible i vàrem gravar la seva veu a distància en temps real, després del confinament va vindre a Barcelona i vàrem acabar la gravació plegats.

“Jo em rebel·lo” · ROZALÉN & L'ESCOLANÍA DE MONTSERRAT

Rozalén és una de les cantautores més destacades del panorama actual a Espanya i aquesta versió la vaig gravar entre el meu estudi a Barcelona, Londres i el Monestir de Montserrat.
Va ser una mica reviure l'experiència de fa anys que vaig fer amb Sergio Dalma i l'Escolania. Per mi, sempre serà molt especial per l'estima que tinc a Rozalén i el Monestir de Montserrat.

“Junts vencérem” · EL ARREBATO

Aquesta va ser una gravació molt sentida que vaig anar a fer a Sevilla i a més, complexa en la negociació, que va fer el director del Disc i del Llibre de La Marató, Àngel Lacalle, al qui li agraeixo molt la confiança any rere any, no només en aquesta peça sinó en totes… sense ell no hagués estat mai el mateix. Versionar l'Himne del Sevilla Fútbol Club en Català, imagina’t!!! És
com cantar l'himne del Barça amb aires del Rocío. Ha estat realment una fita en la qual ha col·laborat el club, l'artista i TV3, ja que és considerat com el millor himne d'un club de futbol del món.

Boig per tu” · SAU30, JUDIT NEDDERMANN i JACKSON BROWN

Que maca aquesta experiència… Produir la que ha estat la cançó d'amor més important de la música catalana els darrers trenta anys i de la que s'han fet tantes versions, imagina't! Però en Pep Sala, el seu grup i la Judit van estar genials, i
que dir d'un artista internacional mític com Jackson Brown. Està interpretada en 3 idiomes i crec que li hem donat una visió nova a una cançó tan emblemàtica.

Vas crear aquesta cançó en els dies de confinament, com va ser per a tu passar aquells dies a casa?

Va ser una experiència que em va fer descobrir moltes coses de mi mateix com a persona, vaig descobrir que podia cuinar (rialles) i vaig tenir molt de temps per escriure i compondre, ja que tinc un petit estudi de gravació a casa. Acostumo a estar sempre tancat en aquests estudis de gravació i en certa forma estava una mica entrenat. Sortosament visc a prop de Barcelona
tocant a Collserola i casa meva dona al bosc directament i això va fer més portable la situació.

Com pots crear una cançó quan hi ha tantes limitacions?

La tecnologia fa miracles! I Internet ara ha estat cabdal… Puc estar connectat amb el meu estudi de Londres i el de Barcelona sense problema i inclús gravar a distància. Aquest confinament ens ha servit per obrir els ulls i veure que moltes
coses es poden fer des de casa, i això canviarà moltes coses en un futur immediat per tots.

Quan compons un tema com aquest vinculat amb una malaltia, i veus que es transforma en un himne, com et sents?

La veritat és que m'ha desbordat la reacció de la gent… En pocs dies s'ha fet massiva, viral, tothom l'ha vist o escoltat i això el que em dóna és una lliçó d'humilitat, ja que entenc que la nostra feina arriba a la gent quan els consola i ajuda en aquests moments tan difícils per tots.

L'espot d'aquest any té com a protagonista una cançó interpretada de manera col·lectiva per 24 artistes i formacions d'estils i gèneres molt diferents, com va ser treballar junts?

Com he dit abans emocionant, però molt laboriós… Imagina't ajuntar a tots aquests artistes junts en un plató i gravar en directe la cançó… els nervis de si es podien equivocar, el tema tècnic amb les càmeres… però tots sense excepció van donar una lliçó de professionalitat. Són molt grans i són ells els que han ajudat a fer gran aquesta cançó.

Els cantants que hi van col·laborar són: Miki Núñez, Suu, Elena Gadel, Lildalmi, Gemma Humet, Antonio Orozco, Nina, Dyango, Marina Prades, Eduard Costa, Joan Garrido, Sicus Carbonell, Ferran Massegú, Joan Rovira, Ju, Aiala, David Busquets i Sara Terraza, i els grups Buhos, Las Migas, Doctors Prats, La Follie, Maruja Limón i Els Catarres.

Havies treballat amb tots ells, per separat?

Amb uns quants sí, però no amb tots i això em va ajudar molt, la complicitat va ser clau el dia de la gravació

Tries tu als cantants o depèn de l'organització de La Marató, com funciona?

Es tria en unes reunions en les quals està TV3, La Fundació, L'equip del Disc de La Marató, La Productora, l'equip musical i L'Agència Ogilvy Bassat.

La gravació s’ha hagut de fer amb limitacions, sobretot amb la distància de seguretat, ha estat complicat?

Uff molt! Però la distància només era un detall, el dia abans es van fer proves a tothom que estaria l'endemà al plató (unes 80 persones), es van fer PCR exhaustius i era obligatori en acabar de gravar utilitzar mascaretes. De fet les restriccions de salut van ser molt estrictes amb personal mèdic a totes hores controlant i de fet això ha quedat demostrat, ja que no va haver-hi cap contagi perquè tots els que estàvem al plató érem negatius.

Serem més forts, és el títol que dóna nom a la cançó, t'haig de dir que té una força increïble, és el primer nom que vas pensar per posar-li a la cançó?

Sí… Va ser el primer que em va venir al cap… Hem de ser forts tots plegats en una lluita que ens toca a tots i aquesta frase sintetitzava l'esperit que hem volgut comunicar. Després de ser aprovada la lletra per TV3 i La Marató evidentment.

Quan podrem tenir el CD?

Surt el dia 29 de novembre.

On el podrem trobar?

A tots els quioscs, a la tenda online de TV3 i digitalment a través d'Apple Music.

DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

eva@elnou.cat

Tel: 645 80 32 95

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h