El poeta que també pintava

JOSEP Ma BERNILS

Paral·lelament a l'edició de les obres completes del rossellonès Josep Sebastià Pons, s'ha recuperat la seva col·lecció d'aquarel·les, algunes de les quals van ser dibuixades al Baix Empordà.

Comença l'any literari a l'Empordà amb la recuperació d'una figura propera geogràficament però al mateix temps desconeguda. Ens referim al poeta rossellonès Josep Sebastià Pons, del qual es presenta un acurat i dens volum -més d'un miler de pàgines- que recull tota la seva poesia escrita en català. El treball, que porta per títol “Poesia catalana completa” l'ha realitzat l'incansable filòleg figuerenc Eusebi Ayensa, que ha tingut cura d'escriure la introducció, realitzar l'edició i incloure totes les notes a peu de pàgina del volum.

En paral·lel s'està preparant, de cares al Festival Portalblau de l'estiu vinent a l'Escala, un espectacle sobre la poesia de Pons complementat amb una exposició d'aquarel·les quasi inèdites, amb l'objectiu de donar a conèixer la doble vessant del personatge. Entre les pintures n'hi ha algunes realitzades al Baix Empordà, on va fer algunes estades l'escriptor rossellonès.

 

L'edició d'aquest llibre, que ha anat a càrrec d'Edicions de la Ela Geminada, permet recuperar la figura d'un dels pocs literats catalans que van escriure en la nostra llengua nord enllà dels Pirineus i que té una categoria remarcable. El mateix Ayensa ho deixa clar en la introducció quan explica una anècdota de l'escriptora Maria Àngels Anglada, arran de compartir una vetllada amb Josep Pla. L'escriptor palafrugellenc es va dedicar a criticar tots els poetes catalans fins que Anglada el va advertir que li,n diria un nom que no podria censurar. L'autora figuerenca va esmentar Pons i va començar a recitar-lo i la cara de Pla va canviar de cop, expressant immediatament la seva admiració per aquell autor del qual en sabia ben poca cosa.

 

Josep Sebastià Pons (Illa, 1886-1962) és unànimement reconegut, segons Ayensa, “com el més gran poeta rossellonès en llengua catalana del segle XX. I justament aquesta seva grandesa poètica ha sepultat una altra vessant creativa en la qual va destacar també, i molt, al llarg de la seva vida: la de dibuixant i pintor. Són com les dues cares d'una

mateixa moneda. En les aquarel·les que pintà, hi veiem desfilar els mateixos monuments i paisatges que trobarem en els seus versos. Hi apareix el castell de Corbera, el priorat de Serrabona, ermites, oratoris, el Canigó nevat i els Aspres rossellonesos, però també marines (hi veiem les illes Medes, per exemple) i suredes, i hi descobrim els mateixos animalons amb els quals conversa en molts dels seus poemes”.

Peus de foto: Josep Sebastià Pons i una aquarel·la datada a la costa de l'Estartit dels anys 50.

DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

eva@elnou.cat

Tel: 645 80 32 95

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h