Nostàlgia d'un paradís desaparegut

REDACCIÓ COSTA SOBREPERA · Artista pintor

Tot recordant, als catorze anys, agafava la bicicleta, i anava a Calella per poder pintar un quadre. A la platja D'en Calau no hi havia cap bar, ni cap restaurant. Les cases eren totes de planta baixa, i els pescadors hi guardaven els seus estris de pesca. Sota les voltes hi havia una taverna de l'Ernestina on hi quedaven els pescadors al capvespre, a l'arribar de pescar, hi cantaven havaneres i hi feien el got de vi.

Per la Platja del Port Bo hi havien galliners, i algunes gallines pasturaven per la platja. Al Port Pelegrí només hi havia l'Hotel Mediterrani, i quatre cases més al Barri dels Canyers. Un camí que anava a la pineda de Sant Roc, i seguia fins a la punta dels Forcats, a continuació, arribava fins a la Cala del Cap Roig. El paisatge era verge, i sobre les roques hi havia pins a quasi a tocar de l'aigua.

Recordo sensacions, l'aire carregat de l'aroma de salaó marí, l’olor de la sorra calenta i, també, del quitrà; amb el qual els pescadors restauraven les seves barques de fusta.

Costa Sobrepera Arxiu foto 1958 - Platja del Port Bo - Les Voltes - Calella. Apunt oli sobre tela

Un dia estava pintant un quadre d'unes barques, al Port Bo; i darrera meu escolto una veu que em deia: "Aquesta barca no té panxa, és planera." Era l'Ernestina, que a sobre de la seva espatlla tenia col·locada una gallina amb un llacet al coll. Em comentà que, a la taverna, guardava els quadres d'en Joan Serra, i que també podia guardar-me el meu. A través d'ella vaig tenir l'oportunitat de conèixer a en Joan Serra, i ell es va interessar per mi, quan encara era només un adolescent. Junts, fèiem sortides a Cap Roig. Ell començava el quadre fent taques de colors sobre la tela, refregant la pintura amb els dits.

Al principi, li quedava tot empastat, però arribava un moment que el quadre anava agafant forma. Quan anava amb ell, preferia no pintar, però sí observar els canvis de llum i de color que variaven al llarg del dia, segons el vent que bufava, i amb el moviment dels núvols. Aquesta sensibilitat està molt reflectida a la meva obra, on es mostra la llum captada a cada precís instant. La retina cal entrenar-la per a poder captar la lluminositat i transmetre-la a la obra, amb harmonia de matisos i colors equilibrats. Per això he fet viatges a països del nord d’Europa que m’han servit per observar les tonalitats que allà es formen quan la llum canvia ràpidament.

 

A partir dels anys 60 es va començar a edificar tota la costa; i aquella bellesa que havia observat al llarg dels anys va desaparèixer completament. Procuro amb la meva obra pictòrica trobar entorns i racons naturals.

 

Com a artista que sóc admiro la natura, la respecto, i la tindré sempre com a una font d'inspiració. Però, malgrat tot, aquell paisatge del passat s'ha esfumat completament; i també tot és susceptible de nous canvis en el futur, amb noves edificacions i destruccions que vindran.

 

Estic molt content de que la meva obra hagi estat exposada i reconeguda arreu d'Europa i d'Amèrica. Ha obtingut premis internacionals en biennals amb mostres d’art contemporani. A través d'ella, aquest paisatge tant propi de la nostra Costa Brava he pogut fer-lo viatjar fins a molts països, hi ha sigut mereixedora d’importants reconeixements i premis.

Costa Sobrepera Arxiu foto 1958 - Barques - Platja del Port Bo - Calella. Apunt oli sobre tela

Costa Sobrepera · Arxiu foto 1958 - Carrer Miramar - Calella. El cafè terrasssa bar Can Pericó. Apunt, oli sobre tela

DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

administracio@elnou.cat

Tel: 972 610 204

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h i 16h - 19h