Costa Sobrepera, sensibilitat i perseverància

REDACCIÓ JOAN BADIA-HOMS · Acadèmic corresponent de la R. Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi

Dins del nostre món de les arts plàstiques, Costa Sobrepera destaca per interpretar el paisatge amb una molt singular sensibilitat. Els seus paisatges ens transmeten una visió idealitzada, d’un lirisme molt especial.

Encara érem molt joves quan, a Calella de Palafrugell, vaig adonar-me que l’amic Costa posseïa un talent innat i una vocació ferma i indestructible que el menava a copsar la realitat del paisatge i la natura d’una manera serena, alegre i emotiva. Quan observava l’entorn i ja tenia el cavallet plantat, entrava en un estat meditatiu profund. I poc després es produïa l’esclat de la formalització de colors que defineix la figuració, que distingeix els artistes autèntics. El seu llenguatge pictòric és ben particular, genuí i molt lliure, d’un extraordinari vitalisme, caracteritzat no sols pel gran domini de la composició i del color, sinó també pel dibuix, el traç i per la sintonia o l’harmonia del tema escollit, tot vinculat a l’herència postimpressionista.

Costa Sobrepera ha substanciat de forma contínua el paisatge del nostre Empordà, sobretot el mar, el litoral, amb una infatigable reiteració i amb una gran diversitat. I ho ha fet amb una actitud diligent, mesurada, íntima, però també explosiva. Aquesta és la seva producció artística més coneguda i reconeguda que l’ha convertit en un dels pintors paisatgistes empordanesos més apreciats.

 

Però a més del seu personal i subjectiu Empordà, Costa Sobrepera ha passejat la mirada d’artista per altres països, alguns força llunyans. Ha viatjat, i en aquests viatges ha continuat pìntant, ha treballat com sempre, amb tenaç obstinació, a França, Itàlia, Bèlgica, Holanda, Alemanya, Dinamarca, Noruega, Suècia, Irlanda, Escòcia... Uns viatges i unes experiències artístiques que l’han permès adaptar-se als ambients, colors i atmosferes de cada clima i de cada latitud amb la seva sensibilitat, gràcia i destresa.

 

Potser la part més sorprenent de la seva obra, són els interessants retrats de personatges exòtics que va portar dels seus viatges a l’Índia, els quals es desmarquen de la seva producció paisatgística més coneguda.

 

Perquè, Costa Sobrepera, que domina amb idèntica habilitat i professionalitat el dibuix, l’oli i l’aquarel·la.

Josep Costa va ser, durant una colla d’anys, del 1962 al 1965, –com a successor del seu primer mestre Lluís Medir Jofra– professor de dibuix tècnic i artístic a l’Escola d’Arts i Oficis de Palafrugell. L’any 1968 acabà els estudis d’enginyer industrial, va dedicar-se al projecte de màquines a l’empresa Vincke de Palamós. Va tenir el càrrer d’enginyer a l’empresa Copsa de Barcelona. El 1980 va ser professor de les Escoles de Formació Professional de Palafrugell i La Bisbal. El 1990 va crear el seu Estudi-Museu de la seva obra a Pals.

 

Des d’aquella primera exposició de l’any 1955 al carrer Estret de Palafrugell, que ell considera la seva naixença en el món de l’art, el nostre artista plàstic –paisatgista tradicional de caire postimpressionista, com dèiem-, ha exposat en infinitat de sales d’art de l’Empordà, de Barcelona i de la resta del nostre país. I també d’arreu del món. Recordarem que la seva obra ha estat seleccionada en mostres de Nova York, Miami, Munic, Viena, Estocolm i en diferents llocs de Noruega. També a París i en altres ciutats franceses, i ha estat present en biennals ibero-americanes. Ha obtingut premis nacionals i internacionals.

 

La seva predisposició a col·laborar amb els companys artistes l’ha menat a ser membre de l’Agrupació d’Aquarel·listes de Catalunya (1969-71), dels Aquarel·listes de les Comarques Gironines (1998-2009) i d’ACEAS, federació d’artistes plàstics i visuals (1999).

 

Reconeguts crítics d’art del país s’han ocupat de la creació de Costa Sobrepera. Com a exemple Josep M. Cadena i M. Lluïsa Borràs van elogiar i valorar positivament la pintura del nostre artista. L’any 2008 va aparèixer la monografia Costa Sobrepera. La retina del paisatge molt ben editada per l’Ajuntament de Palafrugell, coordinada pel periodista Àlex Cebollero, en la qual vaig tenir el goig de col·laborar juntament amb la historiadora de l’art Mariona Seguranyes i els dos prestigiosos crítics abans esmentats.

 

Costa Sobrepera ha fet un llegat d’un gruix importantíssim de la seva obra a l’Ajuntament de Palafrugell, institució que, de ben segur, ha apreciat aquest gest com es mereix, i suposo li faran un bon reconeixement.

 

Per sempre més els empordanesos i els ciutadans de tot el món que ens visiten en podrem gaudir. No en tinc cap dubte. La generositat no té preu! Costa Sobrepera ens ha ofert la visió d’un món idíl·lic, d’una bellesa sublim -i ha estat generós. “La cosa més seductora de l’art és la personalitat del propi artista”.

 

La figuració de Costa Sobrepera n’és un cas emblemàtic i d’alta qualitat. Una creació artística que, des d’una faisó instintiva i entusiasta, ens ha submergit en un món d’un encant excepcional amb el desig de fer-nos més feliços.

 

Al nostre pintor el defineix, bàsicament, la sinceritat de pedra picada. Es pot dir amb raó que el seu art esdevé un exercici generós de sinceritat expressiva. Per sempre més –nosaltres i les generacions futures– cal que puguem gaudir del llegat de Costa Sobrepera, que ens transmet l’essència del nostre paisatge amb tot el seu perfum.

 

Les atractives composicions de Costa Sobrepera, de tonalitats vives, forjades amb pinzellada ferma i segura, però alhora sensual, criden a la joia de viure!

Edició Volum I - Escrits de premsa i premis Volum II - Obra guardonada, premiada en biennals, mostres d’art contemporani a països d’Europa i Amèrica (Arxiu, Àrea de Cultura, Biblioteca Municipal)

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

DIRECCIÓ

 

Carrer Picasso 31

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

administracio@elnou.cat

Tel: 972 610 204

 

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h i 16h - 19h