Consells per estalviar aigua de reg

JOAN MONTES · Tècnic professional de jardineria

Estalviar aigua és important tant per al medi ambient com per a la teva butxaca. És impressionant la quantitat que es malgasta en el reg. Aquí tens alguns consells que t'ajudaran a gestionar l'aigua:

Dissenya el jardí utilitzant plantes de baix consum, la flora autòctona són plantes amb necessitats baixes.


Instal·la reg per degoteig. Existeixen en el mercat sensors de pluja amb tall automàtic que permeten desconnectar el reg si està plovent. Rega al matí d'hora o al vespre. El reg automàtic amb programador permet regar de nit. És positiva la utilització de retentors d'aigua (polímers absorbents o hidrogels).


La gespa és el principal consumidor d'aigua dels jardins. Hi ha jardins fantàstics sense res degespa. La gespa de disseny senzill és més fàcil de regar. Evita implantar-lo en zones marginals o amb pendents fortes.


Planta a principis de tardor, és una època magnífica en clima mediterrani i les pluges d'hivern s'ocupen del reg i s'estableixen durant l'hivern. Col·loca embuatats a la base de les plantes per evitar l'evaporació i les males herbes.


L'encoixinat o mulching és una de les bases de la jardineria de poc reg. 

 

Si vols convertir un jardí "normal" en un de poc reg, hauràs d'acostumar a les plantes progressivament regant cada vegada una mica menys, en lloc de 7 regs a la setmana a l'estiu, ves reduint-ne la freqüència. Fes-ho fins a regar dia sí, dia no. D’aquesta manera ja estaràs estalviant la meitat d'aigua. Acostuma les plantes a poc reg perquè busquin l'aigua en profunditat.

 

Elimina les males herbes perquè són grans competidores per l'aigua del sòl. A més, si regues poc, sortiran menys herbes.

Intenteu que aquestes zones no rebin massa reg. La molsa apareix per excés d'humitat en el sòl.
Airejeu on estigui la molsa mitjançant 1 o 2 escarificats.


Per completar aquestes tasques de ventilació, seria bo fer una capa fina de sorra.Tracteu amb un antimolsa. Després d'alguns dies es marceix i el treieu amb un rasclet. Alguns antimusgos porten una mica d'abonament, sinó, aporteu fertilitzant. Una de les causes que afavoreix les molses són sòls pobres en nutrients minerals
(Nitrogen, Fòsfor, etc.).

montes.JPG