Consells per l’agost

JOAN MONTES · Tècnic professional de jardineria

Després d'aquestes onades de calor que hem patit, i com que creiem que el mes d'agost també pot ser molt calorós, us deixem alguns consells per als vostres jardins i plantes:

Regueu molt d'hora al matí (no després de les 9:00) o molt tard a la nit. No mulleu les flors. Les plantes anuals al sol requereixen reg gairebé diàriament. Tampoc és bo un excés d'aigua.

 

Les plantes en testos i jardineres floreixen durant molt de temps i necessiten fertilitzants. Després de la primera floració podeu abonar els rosers.

 

Elimineu les males herbes a mà. Amb constància cada vegada en sortiran menys sense necessitat d'usar herbicides.

 

Les branques molt carregades de fruits es poden sostenir artificialment, per exemple, amb canyes o cordes, per evitar que es trenquin.

diseno-jardin-casero_1426-1583.jpg

Les enfiladisses es lliguen segons van creixent.

 

Els arbustos que estiguin molt desiguals o molt grans es poden retallar una mica.

 

Les tanques perennes necessiten talls de manteniment durant tot l'estiu

Elimineu les flors marcides, incloses les dels rosers; això allargarà el període de floració. Talla els xucladors i brots de la base dels arbres, arbustos i rosers.

 

La gespa es rega pràcticament a diari, no deixant mai que s'assequi la terra i procurant que l'aigua arribi bé a les arrels. Reg de mitjana entre 20 i 30 minuts diaris amb aspersors. Si el temps és molt sec, deixa l'herba més alta del que és habitual; així resistirà millor la sequera.

 

Els testos al sol s'escalfen i poden arribar a cremar les arrels de les seves plantes delicades com Roses miniatura, Bougainville, Mandariner o Taronger.

 

En dies secs i calorosos polvoritzeu les plantes d'interior amb aigua.

 

Vigileu l'aparició de fongs a la gespa; s'aprecien taques marrons.

 

Pugons, cotxinilles, mosca blanca i aranya vermella són plagues comuns a l'estiu. Sobre la melassa que excreten s'asseu el fong Fredolic (capa de color negre). Controleu les plagues amb productes químics cada 15 dies.

 

En zones de vents forts i secs convé protegir les plantes mitjançant tanques, bruc, canyís, arbres, per afavorir el consum d'aigua.

Intenteu que aquestes zones no rebin massa reg. La molsa apareix per excés d'humitat en el sòl.
Airejeu on estigui la molsa mitjançant 1 o 2 escarificats.


Per completar aquestes tasques de ventilació, seria bo fer una capa fina de sorra.Tracteu amb un antimolsa. Després d'alguns dies es marceix i el treieu amb un rasclet. Alguns antimusgos porten una mica d'abonament, sinó, aporteu fertilitzant. Una de les causes que afavoreix les molses són sòls pobres en nutrients minerals
(Nitrogen, Fòsfor, etc.).

montes.JPG