top of page

Consells per estalviar aigua de reg

JOAN MONTES · Tècnic professional de jardineria

Quan escric aquests consells estem en plena restriccions d'aigua, així que aquí us deixo alguns consells. Estalviar aigua és important tant per al medi ambient com per a la teva butxaca.

 

És impressionant la quantitat que es malgasta en el reg. Aquí tens alguns consells que t'ajudaran a gestionar l'aigua:

 

  • Dissenya el jardí utilitzant plantes de baix consum, la flora autòctona són plantes amb necessitats baixes.

  • Instal·la reg per degoteig. Existeixen en el mercat sensors de pluja amb tall automàtic que permeten desconnectar el reg si està plovent.

2.png
  • Rega al matí d'hora o al vespre, mai al sol. El reg automàtic amb programador permet regar de nit. És positiva la utilització de retentors d'aigua (polímers absorbents o hidrogels). La gespa és el principal consumidor d'aigua dels jardins. Hi ha jardins fantàstics sense res de gespa.

  • La gespa de disseny senzill és més fàcil de regar (cercle, quadrat, rectangle). Evita implantar-lo en zones marginals o amb pendents forts, millor posar en aquests llocs plantes entapissants.

  • Planta a principis de tardor, que és una època magnífica en Clima Mediterrani. Plantant a principis de tardor possibilites que les pluges d'hivern s'ocupin del reg i s'estableixen durant l'hivern. Col·loca embuatats a la base de les plantes per evitar l'evaporació i les males herbes. L'encoixinat o mulching és una de les bases de la jardineria de poc reg.

Si vols convertir un jardí "normal" en un de poc reg hauràs d’acostumar a les plantes progressivament, en diversos anys. Rega cada vegada una mica menys. La gespa en lloc de 7 regs a la setmana a l'estiu, ves traient alguns dies. Segueix fins regar dia sí, dia no. Ja estarem estalviant la meitat d'aigua. Acostuma a poc reg perquè busquin l'aigua en profunditat. Elimina les males herbes perquè són grans competidores per l'aigua del sòl. A més, si reguem poc, sortiran menys herbes.

montes.JPG
bottom of page