Pels 25 anys, 12 entrevistes

Secció especial

REDACCIÓ EVA VIDAL

Carmen Mateu,

el llegat de les arts 

Mateu, va ser hereva d'una saga familiar apassionada pel col·leccionisme i l'art, i va ser la promotora i l’ànima del Festival del Castell de Peralada. 

El passat mes de juny, es va presentar l'exposició Carmen Mateu, el llegat de les arts, a la biblioteca del Castell de Peralada. La mostra, es podrà veure fins el mes d’abril - maig del 2019 i, ret homenatge a una de les principals mecenes de les arts de l'Estat.


Per primera vegada, s'obre al públic el despatx d'en Miquel Mateu, amb una exposició de vestits seleccionats que va portar la Carme Mateu en diversos moments de la seva vida. Es pot veure el vestit que va lluir en el casament del seu fill, del modista Pertegaz; o el del seu casament, dissenyat per un deixeble de Pertegaz, o el del casament de la seva filla, dissenyat per Marta Rota, coneguda com Tot-hom.

A partir d'un determinat moment de la seva vida, Carmen Mateu va lluir sempre una flor en els seus vestits, així doncs, s'ha aprofitat l'espai per exposar les moltes i diverses flors que va portar.


L'exposició El Llegat de les Arts, es divideix en dues parts. La primera està centrada en la seva vida personal i les seves vivències. 
La 

La seva infància, on podrem veure unes imatges fent cursos de dansa i ballet, els seus llibres de música clàssica, i també, alguna de les imatges de Garbet, població d'estiueig de la família Mateu.


La col·lecció de joies i peces de col·leccionista, una selecció molt acurada de camafeus, de caixetes i de glíptica. L’afició li venia del seu pare i del seu avi. 


La Gastronòmica. Carmen Mateu va viatjar moltíssim i va anar guardant algunes de les cartes dels millors restaurants de França. També podrem veure part del parament de la llar particular de casa seva, amb

vaixelles espectaculars de diferents llocs del món.


Persones vinculades des del punt de vista artístic. Veurem imatges dels modistes Pertegaz i Tot-hom (Marta 
Rota),  l'escriptor Gironella o Salvador Dalí, entre d’altres.

Premis i condecoracions que ha rebut, com ara la Medalla d'Or del Cercle del Liceu, la Creu de Sant Jordi, entre d'altres i la Medalla d'Or del Mèrit a les Belles Arts, concedides pel Consell de Ministres, que havia de recollir aquest febrer vinent.


La segona part de l'exposició, se centra en el Festival de Peralada, on hi trobarem una gran selecció d'imatges amb artistes com Plácido Domingo, Montserrat Caballé, Josep Carreras, Rudolf Nuréyev, Roland Petit, Joan Manel Serrat, Calixto Bieito, Mario Gas, Teresa Berganza, Angel Corella, Jaume Aragall, Julio Bocca, Jonas Kaufmann i Juan Diego Flórez, amb els quals mantenia una molt bona amistat.
 

L’any 1972, la biblioteca comptava amb uns 70.000 volums; actualment n'hi ha uns 100.000

Biblioteca del Castell 


L'any 1923, adquireix el castell, Miquel Mateu, que va conservar la biblioteca i, amb els anys, va augmentar el seu fons. La seva activitat de bibliòfil fou frenètica, essent en la seva època un dels millors compradors de llibres d'Espanya. Va fer una biblioteca temàtica, fonamentalment històrica i literària, aconseguint uns doscents incunables, uns set-cents exemplars únics o raríssims, vuit-centes executòries de noblesa, a part de nombrosíssims gòtics o manuscrits. 


Sens dubte, la col·lecció més espectacular, és la cervantina, una de les millors del món a nivell privat, amb uns 5.000 exemplars, dels quals més de mil són de diferents edicions de Don Quixote, amb traduccions a 33 llengües diferents.


Consta d'arxiu, amb documentació a partir del segle IX. Es conserva també, l'important arxiu personal de Miquel Mateu i bona part de l'epistolari del seu pare, Damià Mateu. A la mort del primer (1972), la biblioteca comptava amb uns 70.000 volums; actualment n'hi ha uns 100.000.

La mostra d'aquest any inclou una selecció de quadres que van des d'un Ramon Casas, fins a un Filippino Lippi.
 

Exposició a tres bandes  


La biblioteca del castell: arxiu-biblioteca des d'on s'ha seleccionat les imatges i el material original que il·lustren els apartats biogràfics i el que s’ha dedicat a les distincions (responsable: Inés Padrosa - arxivera).


El Festival de Peralada, amb l'aportació de material, partitures i fotografies originals (responsable: Oriol Aguilà - director).
El museu,  amb l'acompanyament de peces extraordinàries de la col·lecció (responsable: Jaume Barrachina - conservador).

Biblioteca del Palau de Peralada
Plaça Carme, s/n

17491 Peralada

Girona
Tel. 972 53 81 25

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

DIRECCIÓ

 

Carrer Picasso 31

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

administracio@elnou.cat

Tel: 972 610 204

 

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h i 16h - 19h