L'enigma empordanès del Capitán Trueno

JOSEP Ma BERNILS

Diverses generacions l'han tingut com el seu heroi de ficció, ha superat els 60 anys i encara està en el record de molta gent. Ens referim al Capitán Trueno, possiblement el còmic més venut en la història del país. La seva primera historieta es va publicar el 15 de maig de 1956, duia per títol “!A sangre y fuego!” i formava part de la col·lecció “Hazañas bélicas”. Segons els historiadors del còmic, la primera edició va ser de 35.000 exemplars, però es va esgotar i fou necessari reeditar-la. A partir d'aquell moment va assolir un èxit de vendes continuat amb tirades de fins a 350.000 exemplars setmanals quan actualment no hi ha cap còmic que arribi a superar els 30.000.

A Sant Martí d'Empúries es recorda el possible orígen del Capitán Trueno en aquest nucli medieval. 

El Capitán Trueno és un clàssic i en alguna època va arribar a sortir setmanalment. Les aventures del cavaller medieval, amb els seus inseparables amics (Crispín, Goliath i Sigrid), l'han fet passat a la història. Fa poc, Ediciones B va reeditar els almanacs extraordinaris que es publicaven per Nadal entre els anys 1959 al 1965. Paral·lelament, també es va reeditar en facsímil els 13 volums complets del còmic setmanal. Tot un símptoma del que va significar –i encara representa–per a diverses les generacions de joves i grans, que el van tenir com a un dels seus ídols d'aventures.


El Capitán Trueno és empordanès? Aquesta és una incògnita que s'ha endut a la tomba el seu creador, l'escriptor Víctor Mora (Barcelona, 19312016). En unes declaracions de l'any 2006, arran de la creació de la fundació que porta el seu nom i que té la seva seu a l'Escala, assenyalava que “quan el vaig crear, no es podia anomenar de cap manera Catalunya com a país, per raons òbvies. Per tant, vaig escriure que el personatge procedís d'una terra tocada per la tramuntana. Potser la fantasia popular va anar més enllà, alimentada per les noves aventures que s'han publicat i en les quals no he intervingut”.


Es referia a Alfons López i Pepe Gálvez que fa més d'una dècada van reprendre les històries del Capitán Trueno. Ho van fer amb un toc empordanès “potser agafat aquell antic suggeriment meu, on deixava anar que l'heroi havia nascut en un país banyat per la Mediterrània i on hi bufa la tramuntana. Aquí hi coincideixen els dos fets. Si non e vero, e ben trovato...”, deixava anar de forma ben enigmàtica el seu il·lustre creador. A Sant Martí d'Empúries hi ha un rètol que reivindica el naixement del personatge de ficció en aquell nucli.


DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

administracio@elnou.cat

Tel: 972 610 204

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h i 16h - 19h