L'arbre de Nadal i altres plantes típiques

JOAN MONTES · Tècnic professional de jardineria

L'arbre de Nadal i altres plantes tenen un paper important en les dates nadalenques, anem a veure el paper que hi juga cadascuna d’elles.

1. Arbre de Nadal

Hi ha vivers especialitzats en la producció d'arbres de Nadal. A Espanya es venen uns 2 milions d'unitats a l'any, principalment d'Abiesnordmanniana i Picea excelsa. La primera té una fulla més bonica i és més agradable al tacte, però el Picea excelsa creix més ràpid i per tant és una planta més econòmica.

2. Flor de pàsqua o ponsètia

És la flor típica de nadal. Amb el seus colors aporta un toc d’elegància i decoració a les nostres llars. La Flor de Pàsqua es pot conservar durant diversos anys, però és freqüent que un cop acabada la floració es facin malbé i es rebutgin.

sss.PNG

3. Acebo

Aquest arbust de fulla perenne és un dels símbols del Nadal. Autòcton de la Mediterrània, és una espècie protegida a Espanya, per tant està prohibit tallar les seves branques al camp.

 

4. Molsa

Protagonista en els pessebres i a la base dels arbres de Nadal. La molsa que creix sobre roques, sòls i escorces d'arbres ajuda a retenir l'aigua i contribueix a conservar el sòl. La seva recol·lecció està prohibida en moltes comunitats autònomes. Si el compres pensa que pot haver estat recollit del camp. Millor, usa la molsa artificial o fulles seques.

 

5. Vesc

A Espanya tot just arriba aquesta tradició, però les branques de vesc són molt habituals com adorn nadalenc en portes i finestres, sobretot en els països anglosaxons. Sembla que porta bona sort. La tradició diu que aquella dona que rep un petó sota el vesc la nit de Nadal trobarà l'amor que busca o conservarà el que ja té. O si una parella passa per sota d'una porta amb vesc, han de besar-se si volen que els protegeixi la bona sort. Per finalitzar, suggerir-vos la decoració del jardí amb llums durant el Nadal: il·luminar els arbres, posar llums a la porta i a les finestres. Els colors més apropiats pel Nadal són el vermell i el verd.

montes.JPG