Pels 25 anys, 12 entrevistes

Secció especial

REDACCIÓ : EVA VIDAL

Anna Vicens

Presidenta de l'Associació Catalana de Sommeliers

Des de 2016, Anna Vicens és la presidenta de l'Associació Catalana de Sommeliers. Rigor, compromís i il·lusió són les paraules amb les quals Anna Vicens va afrontar aquest repte i amb les quals exerceix el seu càrrec. Amb estudis en Sociologia, Comunicació i RR PP, està lligada al món del vi des de 1995. Imparteix i organitza tastos,  assessora en cartes de vins i maridatges i col·labora en diferents mitjans de comunicació.

Com et vas iniciar en aquest món?

Va ser per casualitat. Després dels meus estudis de comunicació vaig entrar a treballar com a RRPP en unes caves, i allà vaig descobrir el món del vi. Amb els anys he pogut combinar les meves dues grans aficions, la comunicació i el vi.


Quina preferència tens amb els vins?

Tinc preferència pels vins locals. M’agrada tastar els vins dels llocs que visito. I a casa o amb els amics el que m’agrada és descobrir vins nous.


Quina és la teva valoració del moment actual dels vins de la DO Empordà?

L’Empordà viu un gran moment, els seus vins són reconeguts fora de casa nostra i presents a gairebé totes les cartes d’aquí.


Cada vegada hi ha més vins catalans. Com estan considerats en el mercat nacional i estranger?

Els vins catalans es vénen sobretot a Catalunya i a l’estranger, el mercat nacional consumeix vins de les DO nacionals més conegudes. Per tant podem dir que si hi ha aquests bons números en exportació és que s’està fent una bona feina.


El món del vi, sempre s’ha entès més com un món d’homes, però les dones també hi entren, quines destacaries?

En el món de la sumilleria tenim tant dones com homes que han guanyat concursos. La millor sommelier de Catalunya 2017 és l’Audrey Doré, la sommelier del Celler de Can Roca. I en el món de l’enologia passa el mateix, hi ha moltes dones que fan grans vins. I la sort que tenim és que qui fa el vi és tant o més important que el mateix vi. El mateix passa en els restaurants, el xef i el sommelier ara també són importants.

Quina feina gestiona la Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers?

Cerquem activitats en les que els socis en treguin algun benefici, com per exemple, formacions, tastos, borsa de treball, entrades a fires, informacions d’actes relacionats amb el món del vi,... i organitzem cada any el concurs Millor Sommelier de Catalunya.


Que ens podries dir d’aquest primer any com a presidenta?

(al març farà dos anys) Estic molt contenta perquè tinc un molt bon equip dins la junta directiva i gràcies a la feina que fem tots junts hem guanyat socis, patrocinadors i col·laboradors. 

Com definiries al sommelier perfecte?

Perfecte? Seria una mica avorrit, no? (riu). El sommelier és una persona formada, que sap escoltar i sap assessorar per tal que qui consumeixi aquell vi el disfruti amb tots els sentits. Ha de tenir sensibilitat, coneixement i empatia, ha de ser sincer i honest, i ha de saber transmetre plaer.
 

Trobes molta gent jove interessada per ser sommelier o estan més interessats per la cuina?

El món del vi té cada dia més adeptes. I això és bò. Abans es consumia molt més vi que ara, es parla d’uns 40 litres per any i persona i ara estem a la meitat. Potser ens faltarien programes a la televisió, la cuina en té uns quants i això ha fet que tingui tanta repercussió, però el tema de l’alcohol frena qualsevol tipus de promoció.


Quin futur laboral té un professional del vi?

Des del servei de sala en un restaurant, que és qui fa també la carta de vins, fins a comercial en un celler o distribuïdora, venedor en una botiga especialitzada, comunicador, formador, assessor, promotor, crític,... hi ha moltes sortides laborals. 

Quines són les lliçons bàsiques per fer una cata de vins?

A part dels passos sistemàtics a seguir a través dels sentits, que són la vista, l’olfacte, el gust i el tacte, el que és més important és saber transmetre tot el que diu aquell vi i tot el que hi ha al darrera, a la vinya, al celler i com són les persones que el fan possible.


Que recomanes, no menjar ni beure abans d’una cata?

S’ha de menjar perquè no es pot tastar vins amb la panxa buida, però fins al punt de no estar massa tips perquè aleshores els sentits no els tindrem desperts. El que no es pot fer abans d’un tast és beure cafè, menjar xiclet o fumar, per exemple.

El proper desembre la revista El Nou de l’Empordà, compleix 25 anys, amb quin vi podríem celebrar-ho?

Podríeu celebrar-ho amb un Lyric, un vi dolç de Mas Comtal. Es tracta d’un vi elaborat a partir de la varietat Merlot, elaborat segons la metodologia de vins generosos. Cada any se’n fan petites quantitats en bótes de 225 litres seguint el sistema de solera i criadora, i aquest té una solera de 1993, l’any de la nova etapa familiar del celler Mas Comtal, i l’any d’inici de la vostra revista. 

DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

eva@elnou.cat

Tel: 645 80 32 95

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h