Adéu a l'artista de l'Empordanet

JOSEP Ma BERNILS

El passat 8 de setembre ens va deixar un artista excepcional, Ramon Pujolboira. Actualment es trobava en una excel·lent etapa de creativitat, amb diversos encàrrecs, que deixa inacabats, i altres projectes entre mans que ja no veuran la llum. Just ara fa dos anys que va instal·lar el mural que presideix l'altar de l'església d'Albons, on va comptar amb la col·laboració de diversos empordanesos en l'execució i que actualment havia de tenir les seves rèpliques a les parròquies de Santa Coloma de Farners i l'Estartit. Precisament, sota aquesta obra es va celebrar la cerimònia religiosa de comiat al prestigiós pintor. Vital, proper, emotiu, Pujolboira captivava amb l'expressió de la seva mirada. Una sensibilitat que després traslladava a les seves obres que van tenir l'Empordà com la seva principal font d'inspiració.

Nascut a Barcelona el 6 de juny de 1949, Ramon Pujolboira va estudiar a partir de l'any 1967 a l'escola Massana i posteriorment va fer una estada a París. El 1974 se'n va anar a viure a l'Empordà, primerament a Ordis i al cap de dos anys a Albons, municipi on passaria la resta de la seva vida. Aquí s'inicia en el gravat a l'aiguafort, que incorpora immediatament dins la seva obra, i un parell d'anys més tard comença els seus treballs en ceràmica i en escultura en bronze i ferro. Cal remarcar, també, la seva feina com a il·lustrador de llibres i de diversos projectes editorials. La seva projecció artística com a pintor, gravador i escultura no té aturador durant més de quatre dècades i fins fa quinze dies, quan va patir un problema de salut del qual no ha pogut recuperar-se.

 

A la tardor del 1984, un grup d'artistes inquiets de la comarca, format per Ramon Pujolboira, Josep Ministral, Daniel Lleixà, Ricard Ansón i Lluís Roura, es va unir per homenatjar Salvador Dalí, que estava ingressat després d'haver patit cremades a diverses parts del cos, i dedicar-li un mural exposat a la plaça de la Palmera de Figueres per quan es recuperés. Aquest mural, degudament restaurat. Es pot veure actualment a la plaça Vila d'Ordis de Figueres (darrera els murs de l'antiga presó). Quan va ser donat d'alta Dalí va felicitar els autors i, arran d'aquesta anècdota, els artistes es van unir sota el nom de Grup 69. Fins a finals dels anys 90, el grup va dur a terme diverses exposicions destacades i es va convertir en un dels col·lectius més prolífics de l'Empordà.

Descansi en pau el pintor del paisatge de l'Empordanet...


Ramon Pujolboira amb el seu retaule de la parròquia d'Albons, l'octubre de 2017

DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

eva@elnou.cat

Tel: 645 80 32 95

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h