Pels 25 anys, 12 entrevistes

Secció especial

REDACCIÓ EVA VIDAL · Fotografies: Ajuntament de Pals · www.visitpals.com

Rosa Ma. Pedret 

Responsable de turisme (present a l'organització de les 25 edicions de la Campanya gastronòmica Pals i la Cuina de l'Arròs) 

Sílvia Monar 

Regidora de turisme, comerç, empresa i ocupació. Ajuntament de Pals.

"Esperem que tothom vingui a fer el menú de la Campanya del 6 d'abril al 13 de maig, que gaudeixi de  la bona gastronomia, del nostre entorn paisatgístic i del bon acolliment del poble de Pals."

Com es va iniciar la cuina de l'arròs?

A nivell municipal, es va començar a pensar en un pla d'accions per promocionar el municipi durant tot l'any i especialment en èpoques de menys afluència turística. Es va apostar per una promoció singular vinculant els atractius turístics del municipi amb un producte tan arrelat a la vila com és l'arròs de Pals que

es conrea des del s. XV. D'aquesta manera, l'arròs es va convertir en el fil conductor de les accions promocionals que s'organitzen a la vila (campanya gastronòmica, plantada tradicional, mostra divulgativa de l'arròs, sega tradicional, ...).

De qui va sorgir aquesta iniciativa?

La iniciativa va sorgir de l'aleshores regidor de turisme, senyor Jaume Gou, fruit de converses amb el senyor Martí Sabrià, persona molt vinculada amb el món del turisme i actualment gerent del Grup Costa Brava Centre. Se'n va començar a parlar l'any 1993 per preparar la primera campanya l'any següent, el 1994. En aquell moment, les 2 campanyes de referència eren la Garoinada i la Gamba de Palamós que, juntament amb la Cuina de l'arròs, són les campanyes gastronòmiques més antigues de la nostra comarca.


Quina va ser la reacció de la gent de la restauració al proposar aquesta campanya, ara fa 25 anys?

A la primera edició, hi van participar alguns dels restaurants típics de l'època que ja tradicionalment tenien l'arròs inclòs a les seves cartes.
D'aquests 8 restaurants inicials, els 6 que encara existeixen (La Costa & Beach Resort, Hotel - Restaurant Sa Punta, Restaurant Can Bonet –actualment La Vila–, Restaurant El Pedró, Restaurant Can Ruben i Restaurant Ca la Teresa), celebren enguany les 25 edicions de campanya amb nosaltres.


Des de quan es conrea l'arròs a Pals?

El conreu de l'arròs de Pals es va iniciar al segle XV. Després de passar per una gran crisi durant el segle XVIII, a principis de s. XX, Pere Coll Rigau va tornar a introduir-ne el conreu

Quants productors hi ha actualment?

Actualment hi ha dos molins arrossers: Arròs Molí de Pals i Arròs l'Estany de Pals; i es pot parlar d'una vintena de productors.


Quines varietats en podem trobar?

Els arrossos que més es cultiven a Pals són: J Sendra, Bahia, Bomba, Tebre, Nembo, Carnaroli i AkitaKomachi. Els trobem envasats de dues maneres: com a Rodó Perlat, Semillarg Cristal·lí i també Integral o bé com a Bahia, Nembo, Bomba, Carnaroli i AkitaKomachi. També en trobem conreats a través de l'agricultura ecològica.

La campanya ha arrelat molt fort al territori i això ha fet que durant aquests dies el poble s'ompli de gent per visitar-lo. Quanta gent pot arribar a passar?

No ho tenim quantificat, però és cert que la campanya atrau visitants que s'interessen molt per la Cuina de l'arròs de Pals. Tant és així que, des de fa uns anys, veiem com Pals ha esdevingut un enclavament gastronòmic en el territori durant tot l'any, i el més important, amb l'arròs de Pals a totes les cartes dels restaurants. A més a més, hi ha molt interès per totes les activitats complementàries vinculades a aquest conreu que es poden portar a terme (visites guiades, viatges amb el trenet, cursos de cuina o el Torneig de Golf Cuina de l'Arròs). Està clar que programar aquest tipus 
d'activitats dona un valor afegit al visitant. I és que ja no parlem d'un tema exclusiu organitzat pels restaurants del municipi, sinó que la tasca va molt més enllà i pretén

difondre la nostra història i tradició popular que tan arrelada està al nostre municipi. Així com transmetre els valors del nostre paisatge 100% empordanès. En definitiva que tot el poble de Pals en surti beneficiat.


Fareu alguna cosa especial per aquesta edició?

Tenim previst fer un audiovisual amb imatges del material que tenim disponible d'aquests 25 anys, així com una entrevista als 6 restaurants i a les persones pioneres de la campanya, en homenatge a ells. Enguany traslladem els tastets a la II Mostra divulgativa de l'arròs (A Pals arròs) que es celebrarà el  9 i 10 de juny, coincidint amb el Planta't a Pals. Tot això amb més continguts i amb una acurada selecció de tastets vinculats a l'arròs a disposició del públic, fet que també incidirà en la potenciació de la imatge de la Cuina de l'arròs.

DIRECCIÓ

 

C/del Mestre Sagrera, 47 1er Pis

Palafrugell

CP 17200

CONTACTE

 

eva@elnou.cat

Tel: 645 80 32 95

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon

HORARI

 

Dilluns a Divendres

9h - 14h